کسب و کارهای ایرانی موفقی که قبلا استارتاپ بودند

کسب و کارهای ایرانی موفقی که قبلا استارتاپ بودند

کسب و کارهای موفق استارتاپی

این روزها علاقمندان به کارآفرینی و کسب و کارهای استارتاپی در ایران رو به افزایش هستند. پس از گذشت کمتر از یک دهه عمر استارتاپ در ایران شاهد کسب و کارهای موفق ایرانی که قبلا استارتاپ بودند هستیم که حتی توانسته اند رتبه هایی در سطح خاورمیانه کسب نمایند. همانطور که می دانید بین استارتاپ و کسب و کارهای معمولی تفاوت هایی وجود دارد برای آگاهی از آن مقاله تفاوت کسب و کارهای معمولی با استارتاپ ها را مطالعه کنید. 

راه رسیدن به موفقیت گاه طولانی و طاقت فرساست و نیاز است در این مسیر از پیشکسوتان حوزه راهنمایی و مشاوره گرفت با مطالعه مقاله موانع پیشروی استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا با کمی بیشتر با این مسیر آشنا خواهید شد.

در ادامه به معرفی تعدادی از معروف ترین استارتاپ های موفق ایرانی می پردازیم.

دیجی‌کالا

دیجی‌کالا بهمن ماه سال ۱۳۸۵ متولد شد. برادران محمدی با در اختیارگرفتن دفتر کار کوچکی در خیابان مفتح که متعلق به برادر آن‌ها بود و استخدام ۵ نیرو، با سرمایه‌ای ۱۰ میلیون تومانی دیجی‌کالا را راه‌اندازی کردند. دیجی‌کالا با دو تولیدکننده‌ی محتوا، یک مسئول خرید، یک حسابدار و یک پیک برای تحویل کالا کار خود را آغاز کرد.

دیجی کالا، پربازدیدترین سایت در خاورمیانه و بزرگ­ترین سایت فروش محصولات دیجیتالی و الکترونیکی در ایران می­باشد. این وب سایت در آغاز راه خود تنها به نقد و بررسی کالاهای دیجیتال نظیر موبایل و لپ­تاب و… می­نمود. ولی با گذشت زمان به فکر فروش این محصولات در وب سایت خود افتاد. این سایت از نظر موسسات تعیین سطح خارجی با ارزش ۱۵۰ میلیون دلار بزرگ­ترین استارتاپ ایرانی لقب گرفته است. دیجی‌کالا طی دو، سه سال اخیر به پربازدیدترین فروشگاه خرده فروشی اینترنتی خاورمیانه تبدیل شد، حال آنکه شتاب رشد بالای این استارتاپ ایرانی روند صعودی خود را ادامه می‌دهد، بطوریکه به گفته‌ی موسسین آن، دیجی‌کالا در حال حاضر از نظر فروش عملکردی برابر با بزرگ‌ترین فروشگاه خاورمیانه دارد؛ حمید و سعید محمدی به عنوان بنیانگذاران دیجی‌کالا امیدوارند تا این روند ادامه یافته و طی ماه‌های آینده شاهد تبدیل شدن دیجی‌کالا به بزرگ‌ترین فروشگاه اینترنتی منطقه‌ی خاورمیانه و شمال آفریقا از نظر فروش باشند.

سیاست دیجی‌کالا در سه سال ابتدایی کاملا موفق بود، بطوریکه این فروشگاه اینترنتی در سال سوم خود موفق شد تا با وجود افزایش تنوع، ۱۰۰ درصد محصولات به فروش گذاشته شده را در انبار خود داشته باشد. یکی از مواردی که دیجی‌کالا در سال‌های ابتدایی بسیار به آن پایبند بود، عدم پیروی ۱۰۰ درصدی از نوسانات قیمت دلار بود. دیجی‌کالا تا سال ۱۳۸۸ رشد سالیانه‌ی ۲۰۰ درصدی را تجربه کرده و موفق شده بود تا مشکلات کلیدی را پشت سر بگذارد. قوی‌تر شدن هر چه بیشتر بنیان اقتصادی دیجی‌کالا پس از سه سال باعث شده بود تا این فروشگاه اینترنتی بتواند در برابر نوسانات قیمت دلار در سال‌های آینده مقاومت کرده و مشتریان خود را راضی نگه دارد. به گفته‌ی موسسین دیجی‌کالا، حاشیه‌ی سود پایین و بعضا به جان خریدن ضرر در فروش محصولات پس از سال ۱۳۸۸ که بیشتر به علت افزایش قیمت دلار بود، باعث شد تا دیجی‌کالا همچنان به رشد ادامه داده و مشتریانش را راضی نگه دارد. دیجی‌کالا به لطف موجودی انبار خود، محصولاتش را با قیمتی معقول و پایین‌تر از بازار در اختیار مشتریانش قرار داده بود.

دیجی‌کالا در سال ۱۳۹۰ خدمتی جدیدی را در راستای ساخت محتوای با کیفیت ارائه کرد که در واقع تولد دیجی‌کالا تی‌وی (DigiKala TV) بود. دیجی‌کالا علاوه بر راه‌اندازی رسانه‌ی ویدیوی در سال ۱۳۹۰، تقریبا تمام محصولات الکترونیک را نیز پوشش داده بود. در اواخر سال ۱۳۹۰ همزمان با آغاز ششمین سال فعالیت دیجی‌کالا، این استارتاپ با در اختیار داشتن نزدیک به ۲۰۰ نیرو به ساختمانی ۷ طبقه در خیابان جلفا نقل مکان کرد که گواهی بر سوددهی و رسیدن به ثبات این استارتاپ داشت، حال آنکه آغاز دهه‌ی ۹۰ شمسی با ظهور سرمایه‌گذارانی برای دیجی‌کالا همراه شده بود که دیجی‌کالا را رصد کرده و آن را گزینه‌ای مناسب برای سرمایه‌گذاری یافته بودند. همزمان با سیاست‌گذاری برای گسترش خدمات و کالاها، سرآوا به عنوان یک صندوق سرمایه‌گذاری داخلی به سراغ دیجی‌کالا آمد و دوباره مذاکرات برای سرمایه‌گذاری در دیجی‌کالا آغاز شد که در نهایت باعث سرمایه‌گذاری سرآوا در دیجی‌کالا شد و پس از سرمایه‌گذاری سرآوا در سال ۱۳۹۱ روند رو به رشد خود را همچنان ادامه داد، بطوریکه در سال ۱۳۹۲ این فروشگاه اولین مرکز پردازش کالای خود را راه‌اندازی کرد. دیجی‌کالا در نهایت موفق شد تا پس از برنامه‌ریزی فراوان در سال ۱۳۹۳ گستره‌ی محصولات خود را به کالاهای غیر دیجیتال افزایش داده و طیف گسترده‌ای از محصولات را پوشش دهد.

دیجی کالا در حال حاضر به‌طور متوسط با روزانه ۲ میلیون بازدید، سومین سایت پربازدید کشور است. دیجی‌کالا با در اختیار داشتن ۵ میلیون کاربر ثبت نام کرده نزدیک به ۲ میلیون کاربر با تجربه‌ی خرید دارد. این استارتاپ موفق ۲۶۰۰ شغل مستقیم و ده‌‌ها هزار شغل غیر مستقیم ایجاد کرده است و حدود سه هزار فروشنده در مرکز فروشندگان آن فعالیت می‌کنند و بیشتر از ۹۰ درصد بازار خرده‌فروشی آنلاین کشور را در اختیار دارد.

اسنپ

اسنپ یکی از استارتاپ­های موفق و الهام گرفته شده از ایده خلاقانه Uber است. این شرکت توانست با داشتن یک اپلیکیشن موبایل، افرادی که تمایل دارند تا به عنوان تاکسی فعالیت کنند را جذب کرده و با آن­ها همکاری داشته باشد. از طرفی با ارائه خدماتی با کیفیت بالا و پشتیبانی قوی به همراه هزینه پایین، مشتریان زیادی را به خود جذب نماید.

اسنپ، در سال ۱۳۹۳ راه‌اندازی شد. اسنپ شرکتی پویا و مبتنی بر داده است که از ذهن پویا و خلاق جوانان ایران قدرت می‌گیرد. این شرکت به عنوان راهکاری اثربخش برای انجام سفرهای درون شهری، فعالیت خود را با یک تیم کوچک آغاز کرد و در کمتر از چند سال به بزرگ‌ترین سامانه هوشمند حمل‌ونقل در ایران تبدیل شد. اپلیکیشن اسنپ بعد از گذشت چهار سال از شروع فعالیتش به سوپراپ تبدیل شد و اکنون خدمات گروه اسنپ در آن ارائه می‌شود. امکان درخواست خودرو، موتور، وانت، سفارش غذا، رزرو هتل و اقامت‌گاه‌های ارزان، خرید بلیط هواپیما، اتوبوس و … در این اپلیکیشن جامع به صورت یک‌جا فراهم است.

اسنپ فود

ایده این استارتاپ سرویس دلیوری غذا در کمترین زمان به همه نقاط شهر است. این اپلیکیشن بر حسب موقعیت جغرافیایی، تمامی رستوران­های طرف قرارداد خود را به شما نمایش می‌دهد. بدین ترتیب، شما می‌توانید از رستوران مورد نظر، غذای مورد علاقه خود را سفارش داده و پرداخت آن را به صورت آنلاین انجام دهید. این شرکت به تازگی و با توجه به سیاست های مجموعه روماک، به اسنپ فود تغییر نام داده است.

 کافه بازار

کافه بازار، یک اپلیکیشن نام آشنا برای کاربران سیستم عامل اندروید در ایران می‌باشد. کمتر کاربر اندرویدی در ایران پیدا می شود که نام «کافه بازار» را نشنیده باشد. این فروشگاه نرم افزارهای اندروید، با داشتن 40 میلیون کاربر، محبوبیت بسیاری در بین ایرانی ها پیدا کرده است. این شرکت بزرگ­ترین بازار انواع اپلیکیشن­های گوشی­های هوشمند در ایران می­باشد. موسسان این استارتاپ توانسته ­اند میلیون­ها کاربر، تبلیغ­ کنندگان اینترنتی و برنامه ­نویسان گوشی­های هوشمند را به یکدیگر متصل نمایند.

کافه بازار تا کنون محبوب ترین فروشگاه اپلیکیشن در بین ایرانیان است و 97٪ بازار را در اختیار دارد و در سال 2017، در رویداد کنگره جهانی موبایل در بارسلونا ( بزرگترین گردهمایی تلفن همراه در جهان) برای معرفی سیستم های بومی و محلی موبایل در ایران، شرکت کرد. نزدیک به 160،000 برنامه در پلتفرم کافه بازار وجود دارد که طیف گسترده ای از کاربردها از جمله آموزش، برنامه ریزی، اشتراک گذاری، تجارت الکترونیکی، مسافرت، سبک زندگی، سلامتی و موارد دیگر را پوشش می‌دهد. براساس این گزارش، با استناد به داده های گردآوری شده بین اسفند 95 تا اسفند 96 (مارس 2017 تا مارس 2018) ، درآمد کافه بازار که حاصل از بازی بوده است،94 درصد رشد سالیانه داشته است. سایر برنامه ها نیز نسبت به اسفند 96،رشد 64 درصدی داشته اند. روزانه 4.7 میلیون برنامه قابل دانلود وجود دارد و ماهانه 7.9 میلیون برنامه فروخته می‌شوند.

آپارات

چندین سال پیش دسترسی کاربران ایرانی به وب سایت‌هایی مانند Youtube و سایر وب سایت‌های میزبانی قطع شد و زمان مناسبی برای ورود یک شبکه‌ی جدید ایرانی به عرصه بود. این سایت در واقع بومی ­سازی شده‌ی سایت یوتیوب می­باشد که با فیلتر بودن این شبکه جهانی در ایران، آپارات توانسته به خوبی جایگزین مناسبی برای این وبسایت در داخل کشور باشد و از این طریق به درآمد قابل توجهی دست پیدا کند.

این سایت در سال ۸۰ تاسیس شد که یکی از سرویس‌دهنده‌های ویدیویی در کشور ایران است و در سال ۱۳۸۹ به کاربران ایرانی معرفی شد و حدود یک سال بعد اولین نسخه اندروید خود را ارائه کرد. از سوی جشنواره وب ایران در سال ۱۳۹۰ به عنوان وب سایت فیلم و در سال ۱۳۹۲ در بخش چندرسانه‌ای، به عنوان وب سایت منتخب و برتر برگذیده شد. از نظر رتبه بندی الکسا در ایران، آپارات پس از گوگل دومین و پرمخاطب ترین وب سایت ایرانی است. در سال ۱۳۹۳ تعداد بازدید روزانه آپارات از مرز ۴ میلیون بازدید در روز عبور کرد و رسما به پرمخاطب‌ترین شبکه اجتماعی ایرانی تبدیل شد. در سال ۹۳ پس از تأسیس حساب کاربری رئیس جمهور در این سایت، آپارات رسما وارد دنیای پخش ویدیوی آنلاین شد. از قدم‌های موثر، معرفی ارائه نسخه اندرویدی و همچنین ایجاد کانال رسمی ریاست جمهوری در وب سایت خود بود که باعث حضور سایر دولتمردان نیز شد.

سایت آپارات از سایت های زیر مجموعه ی شرکت صبا ایده است، این شرکت مالک سایت هایی نظیر میهن بلاگ و سایت تبلیغات کلیکی صبا ویژه نیز می باشد.

 علی بابا

علی بابا باسابقه‌ترین، بزرگ‌ترین و معتبرترین سامانه‌ی خرید اینترنتی بلیط هواپیما و قطار است. علی بابا نه تنها تمامی پروازهای ثبت شده در سیستم پروازهای بین‌المللی را که از مبدا یا مقصد انجام می‌شود برای شما جستجو می‌کند، بلکه این جستجو را برای تمامی مقاصد پروازی و ایرلاین‌های خارجی که امکان خرید آنلاین بلیط آن­ها موجود است انجام می‌دهد. همچنین برای خرید بلیط چارتر، علی بابا مطمئن‌ترین گزینه است، چرا که استرداد آنلاین پروازهای کنسل شده را تضمین می‌کند.

دیوار

دیوار از محبوب­ترین و معروف­ترین استارتاپ­های ایرانی به حساب می‌آید و برای چسباندن یک آگهی کاملا تمیز و بی نقص طراحی شده است. به هیچ وجه نگران کمبود جا روی این دیوار نباشید! روزانه ده ها آگهی تبلیغاتی در این برنامه درج می شود و به اطلاع کاربران می رسد. این سایت یک سایت فروش محصولات دست دوم می باشد و کابران می‌توانند ابزار، لوازم و وسایلی که به آنها نیازی ندارند در این سایت به فروش برسانند. درج آگهی در این سایت هزینه ای ندارد ولی پس از مدتی که از ثبت آگهی شما میگذرد به دلیل اینکه ممکن است آگهی های مشابه ای بر روی آگهی شما قرار گیرد  و یا بعد از پایان یک ماه رایگان درج آگهی، عملا دیده شدن آگهی شما با مشکل مواجه می شود، میتوانید با پرداخت هزینه ای اصطلاحا آگهی خود را نردبان کنید و دوباره آنرا به بالای لیست فروش در سایت منتقل کنید، همچنین میتوانید آگهی خود را از نوع ویژه انتخاب کنید و با درج ستاره در کنار آگهی خود توجهات بیشتری را به سمت آن جلب نمایید. کافی است برنامه را اجرا کنید و به دنبال مایحتاج خود بگردید، به همین راحتی! اپلیکیشن دیوار از رنگ بندی ساده و بدون هیچگونه نقش و نگار اضافی بهره می برد و به گونه ای طراحی شده است که کاربر را به زحمت نمی اندازد. از خصوصیات کاربری آن می توان به چینش خوب منوها، آیکون های گویا، فونت مناسب، نمایش تصویری از کالا و انیمیشن های زیبا اشاره کرد. وقتی بحث آگاهی رساندن به مخاطب (به خصوص در معرفی محصولات) پیش می آید بانک اطلاعاتی باید بسیار کامل باشد. درواقع هرچند ثانیه یکبار که برنامه بارگذاری می شود با یک آگهی جدید مواجه خواهید شد.

 در حال حاضر دو اپلیکیشن برای گوشی هایی با پلتفرم اندروید و ای او اس منتشر کرده که کاربران با استفاده از این اپ ها میتوانند کالای مد نظر خود را بدون مراجعه به سایت خریداری نمایند. شیپور نام سایتی دیگر است که کاری مشابه سایت دیوار را انجام میدهد.

تخفیفان

تخفیفان، برند آشنای فروش اینترنتی کالا و خدمات، با شرایط خاص و تخفیف است. این سرویس، یکی از اولین وب سایت‌های فروش گروهی و تخفیفی با بیش از ۲۰ هزار سفارش در روز، از پرطرفدارترین آن‌ها در ایران محسوب می‌شود  که با فراهم ‌آوردن امکان خرید گروهی، به کاربران فرصت خرید ارزان‌تر می‌دهد. وبسایت‌های خرید گروهی چند سالی است که در انواع مختلف در ایران فعالیت می‌کنند. روش مشترک اکثر این سرویس‌ها،‌ عقد قرارداد با فروشندگان کالا یا ارائه‌دهندگان خدمات به‌گونه‌ای است که به‌شرط به‌ حد‌نصاب رسیدن تعداد خریداران کالا یا خدمات، تخفیفی مشخص به تمامی خریداران اهدا خواهد شد. اکثر طرح‌های تخفیفی دارای محدودیت زمانی هستند و بیش‌ازهمه، برای کسب‌وکارهای کوچک و نوپا، بهترین نوع تبلیغات محسوب می‌شوند.

چیزهایی که می‌توان از تخفیفان خرید، فقط شامل کالا نمی‌شود و تقریبا تمام خدماتی که برای زندگی بهتر لازم داریم، ازجمله رزرو رستوران، بلیط تئاتر، کلاس‌های آموزشی، خدمات پزشکی و سلامت و بسیاری موارد دیگر را نیز با طرح‌های خرید گروهی و تخفیفی عرضه می‌کند.

این شرکت کار خود را از سال ۱۳۹۰ در تهران شروع کرد و با هدف ورود به تمامی حوزه‌های خرید آنلاین کاربران ایرانی، مشغول به فعالیت شد.

تخفیفان در اکثر شهرهای بزرگ ایران از جمله تهران، اصفهان، مشهد، شیراز و بوشهر فعالیت می‌کند و مجموع شهرهای محل فعالیت آن به ۳۴ شهر می‌رسد.

مهمانو

در بسیاری از مراسم‌ها مانند جلسات، مراسم عروسی و… برگزارکنندگان معمولا زمان کافی برای خرید اقلام پذیرایی باکیفیت را ندارند. ­­مهمانو یکی از استارت‌­آپ­های جدید ایران است که می‌توانید از طریق وب ‌سایت آن بسته‌های پذیرایی خود را سفارش دهید و پک‌های خود را تازه و با کیفیت رأس ساعت تحویل بگیرید. به زودی اپلیکیشن مهمانو نیز راه‌اندازی خواهد شد.

مامان­پز

مامان­پز یکی از ایده های جالبی بود که وقتی مطرح شد، از همان ابتدا توجه افراد زیادی را به خود جلب کرد. ایده تهیه غذا برای افرادی بود که به دلیل مشغله‌های مختلف نمی‌توانستند خودشان آشپزی کنند و الزاما باید به غذاهای رستوران‌ یا فست‌فود رجوع می‌کردند. مامان­پز همچنین برای کسانی که توانایی و علاقه به آشپزی در منزل دارند می‌تواند یک منبع درآمد خانگی خوب باشد.

مامان پز برنده سومین استارتاپ ویکند تهران، استارتاپی تحت وب است. همانطور که از نامش پیداست، هدف «مامان پز» این است که به کمک اینترنت، میان تولید کننده و مصرف کننده ارتباط ایجاد کند و با قرار گرفتن در این میان، کسب درآمد کند.  تولید کنندگان، افرادی (ترجیحا مامان هایی) هستند که در منزل می توانند غذای سالم و با کیفیت تهیه کنند. مصرف کنندگان هم کسانی که فرصت آشپزی ندارند و علاقه ای هم به فست فود و غذاهای تولید انبوه ندارند. برای بسیاری، غذای دست پخت مادر بهترین و خوشمزه ترین طعم را داشته است. انتخاب نام مامان پز، بسیار هوشمندانه است چرا که در ذهن شنونده، به صورت ناخودآگاه، میان خاطرات و طعم های خوشمزه ای که از غذاهای دست پخت مادرش به یاد دارد، پیوند احساسی ایجاد می کند.

زوپ

زوپ که ایده‌ای بسیار کاربردی جهت درمان بیماران به‌حساب می‌آید شرایطی قرار داده تا پزشک و بیمارش بتوانند در یک ارتباط ویدئوئی به رفع مشکل بپردازند. زوپ یک وبسایت و اپلیکیشن برای مشاوره آنلاین ویدیویی و متنی بین پزشکان و مردم است.

زوپ به عنوان یک محصول دانش محور، اولین و تنها سامانه ارتباط ویدئویی آنلاین پزشک و بیمار در خاورمیانه و تنها وب سایت و اپلیکیشن بومی داخل کشور است که از ارتباط ویدئویی بهره می گیرد.

مقالاتی که شاید به مطالعه آن علاقمند باشید:

تهیه و تنظیم: مونا فدایی، تکتم زحمتکش مرجانه

منابع:

https://tivan.org/successful-businesses/

https://www.bartarinha.ir/fa/news/

https://www.zoomit.ir/2018/1/21/267480/digikala-brand-story/

https://snapp.ir/about

https://dmacourse.com/cafebazaar/

https://tikzoom.com/start-video-activities-on-aparat/

https://appreview.ir/%D8%AF%DB%8C%D9%88%D8%A7%D8%B1

https://www.zoomit.ir/2019/1/4/310685/takhfifan-brand-story/

https://www.khoshfekri.com/all/mamanpaz-startup-founder-interview-khoshfekri/

عضویت در خبرنامه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *