لغت نامه و اصطلاحات استارتاپی

لغت نامه و اصطلاحات استارتاپی

هر حوزه از دانش، واژگان و اصطلاحات تخصصی خود را دارد و فضای کسب‌وکارهای نوپا نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای آن‌هایی که تازه با فرهنگ فناوری آشنا شده‌اند و یا به آن علاقه دارند، ممکن است گاهی اصطلاحات تخصصی این فرهنگ به آن‌ها این احساس را بدهد که به یک زبان ناشناخته برخورد کرده‌اند.

آشنایی با این چند اصطلاح تخصصی، تضمینی برای درک و ارتباط کامل با فناوری و استارت‌آپ‌ها نیست؛ اما در مکالمات استارت‌آپی‌ها به‌کار می‌آیند و می‌توانند دروازه‌ای برای ورود به این صنعت باشند:

استارت‌آپ Startup

واژه‌ای که با سرعت زیاد روی زبان‌ها افتاده و به شرکت‌ها یا کسب‌وکارهایی اشاره می‌کند که محصول یا سرویسی را در پاسخ به نیاز یک بازار یا در موقعیت زمانی خاص، عرضه می‌کنند. به عنوان مثال در ایران اسنپ و دیجی‌کالا دو نمونه از استارت‌آپ‌های موفق محسوب می‌شوند.

اگر تمایل به ثبت استارتاپ دارید، اما نمی دانید چطور باید اینکار را انجام دهید مقاله چگونه استارتارتاپ ثبت کنیم را مطالعه نمائید.

شتاب‌دهنده استارتاپ Seed accelerator

این مرکز که به اختصار شتاب‌دهنده نیز نامیده می‌شود، از ابتدای کار استارتاپ یا حتی در مراحل پیشرفته‌تر مانند MVP یا به عبارتی Minimum Viable Product که استارتاپ در این مرحله دارای نمونه‌ی اولیه محصول (Demo) یا تعداد محدودی از آن است، کسب‌وکار نوپا را حمایت و تحت پوشش قرار می‌دهد. در اولین مرحله شتاب‌دهنده در مدت کوتاهی از میان ایده‌های گوناگون، ایده‌ی برگزیده را انتخاب کرده و برروی آن سرمایه‌گذاری می‌کند. شتاب‌دهنده‌ها با ارائه خدمات مربی گری (Mentor-ship)، فضای کار اشتراکی، اصلاح طرح کسب‌وکار و گاه تأمین سرمایه اولیه برای یک شرکت نوپا، درصدی از مالکیت آن را در اختیار گرفته (معمولا بین 5 الی 45 درصد) و در مقابل به گردانندگان پروژه آموزش‌های لازم در مسیر ارزش آفرینی سریعتر و خدمات بهتر برای کسب موفقیت ارائه می‌دهند. لازم به ذکر است در بعضی از موارد شتاب‌دهتده‌ها در ازای خدمات خود، مبلغ یا سهمی از استارتاپ برداشت نمی‌کنند.

برای آشنایی بیشتر با شتابدهنده ها و خدمات آنها مقاله شتابدهنده چیست؟ و هدف آن چیست؟ را مطالعه نمائید.

تک‌شاخ Unicorn

اسب‌های افسانه‌ای تک‌شاخ که در قصه‌ها هستند را فراموش کنید، در زیست‌بوم استارت‌آپی این واژه به استارت‌آپ‌هایی اطلاق می‌شود که ارزشی بالای یک میلیارد دلار دارند. برای سرمایه‌گذاران، تک‌شاخ‌ها بهترین فرصت ممکن محسوب می‌شوند. عبارتی که همه آن‌ها را با شنیدن بسیار مشتاق می‌کند.

استارتاپ ویکند Startup weekend

یک رویداد آموزشی-تجربی (Experiential Education) در سراسر دنیاست که در ۳ روز متوالی (در انتهای هفته) برگزار می‌گردد. در این برنامه شرکت کنندگان پر انگیزه‌ای شامل برنامه نویسان، مدیران تجاری، عاشقان استارتاپ، بازاریاب‌ها و طراحان گرافیک گردهم می‌آیند تا طی ۵۴ ساعت ایده‌هایشان را مطرح کنند، گروه تشکیل بدهند و هر گروه ایده‌ای را اجرا کند.این برنامه جهانی تا بحال بیش از یک هزار بار در بیش از ۴۸۰ شهر دنیا برگزار گردیده و شبکه پهناوری از مشتاقان کارآفرینی را پدید آورده است. در استارتاپ ویکند ایده‌های زیادی مطرح می‌شوند اما آنچه در این برنامه اهمیت فراوان دارد فقط سه چیز است. اجرا، اجرا و فقط اجرا! این برنامه از ساعت ۶ بعدازظهر روز جمعه آغاز و تا ساعت ۹ شب روز یکشنبه ادامه دارد. در این برنامه شرکت کنندگان (کمتر از ۱۰۰ نفر در ۱۰ تیم) همگی در یک فضای مشترک قرار می‌گیرند و با کمک مربیان خبره که از میان کارآفرینان موفق انتخاب می‌گردند ایده‌ها را به کسب‌وکار تبدیل می‌نمایند. در پایان برنامه، تیم‌ها پروژه‌های خود را به هیئتی از داوران که از میان جامعه سرمایه‌گذار و استادان دانشگاهی و کارآفرینان هستند، ارائه می‌نمایند. این رویداد در سطح جهانی توسط برندهای معتبری همچون گوگل، مایکروسافت، آمازون و … حمایت تجاری می‌گردد.

استارتاپ ناب Lean Startup

یک متدولوژی مدرن، حرفه‌ای، محبوب و موفق کارآفرینی است. استارتاپ ناب سیستمی است برای ساخت یک کسب‌وکار یا محصول در موثرترین راه ممکن برای کاهش ریسک شکست. در این رویکرد برای راه‌اندازی کسب‌وکار و محصول همه ایده‌های محصول و کسب‌وکار فرضیاتی تلقی می‌شوند که باید با آزمایش‌کردن سریع در بازار اعتبارسنجی شوند. این رویکرد بر آزمایش‌کردن علمی، بیرون دادن تکرارشدنی محصول و بازخورد مشتریان استوار است تا به یادگیری معتبر برسد. همانند رویه‌های مدیرت ناب، فلسفه استارتاپ ناب به دنبال حذف کارهای بی‌فایده و افزایش کارهای ارزش آفرین در طی فاز ساخت محصول است به گونه‌ای که استارتاپ‌ها بتوانند بدون نیاز به سرمایه‌گذاری کلان بیرونی، طرح‌های کسب‌وکار مفصل و محصولی بی‌نقص با شانس موفقیت بیشتر داشته باشند. کمال در ساخت محصول، طرح‌های کسب‌وکار دراز مدت در یک بازار غیرقطعی یا ناشناخته، یا مفروضات اعتبارسنجی نشده همگی چیزهای هستند که به کاربرندگان استارتاپ ناب از آن‌ها پرهیز می‌کنند.

خوشه تکنولوژیک/خوشه خلاق Tech cluster/innovation community

این اصطلاح به گردآمدن قدرت‌های استارت‌آپی اشاره می‌کند. خوشه تکنولوژیک عبارتی است که به گروهی از شرکت‌های پر‌رونق اطلاق می‌شود که حول موضوعی مشترک کار می‌کنند. به‌عنوان معروف‌ترین مثال می‌توان از ایبی (eBay)، گوگل، پیکسار و فیسبوک نام برد که در سیلیکون‌ولی گرد آمده‌اند.

 شرکت‌های زایشی Spinouts

در فضای خلاقانه دانشگاهی، به شرکتی که در هسته خدمات خود تحقیقات دانشگاهی دارد شرکت‌ زایشی می‌گویند. برخلاف استارت‌آپ‌های معمولی، شرکت‌های زایشی، برای موفقیت بیشتر و به‌دست آوردن بازار به یک هم‌پیوستگی زیاد با جامعه آکادمیک نیاز دارند. درکل شانس موفقیت این شرکت‌ها بیشتر نیز است. نمونه بارز یک شرکت‌ زایشی، اوکسبوتیکا (Oxbotica) است؛ شرکتی که ریشه در دانشگاه آکسفورد دارد و روی نسل آینده خودروهای بدون سرنشین کار می‌کند.

 مراکز رشد Incubator

این عبارت در دنیای کسب‌وکار به مراکزی اشاره می‌کند که در آن‌ها افرادی به کارآفرینان فضاهای امنی که در آن‌ها امکان رشد هست را معرفی می‌کنند و همچنین تا زمانی که سر پای خودشان بمانند، به آن‌ها کمک و توانایی آن‌ها را بررسی می‌کنند. در دنیای فناوری، این اصطلاح به یک کسب‌وکار پررونق اشاره می‌کند که طی آن از یک کارآفرین حمایت می‌کنند. تمرین دادن، فضای کار دادن و تامین منابع از جمله کارهایی است که در این فرایند انجام می‌شود.

پارک علم و فناوری Science and Technology Park

سازمانی است که به وسیله متخصصان حرفه‌ای اداره می‌شود و هدف اصلی آن افزایش ثروت جامعه از طریق تشویق و ارتقاء فرهنگ نوآوری و افزایش توان رقابت در میان شرکت‌ها و مؤسساتی است که متکی بر علم و دانش در محیط پارک فعالیت می‌کنند. برای دستیابی به این هدف، یک پارک علمی با ایجاد انگیزش و مدیریت جریان دانش و فناوری در میان دانشگاه‌ها، مراکز پژوهش و توسعه، شرکت‌های خصوصی و بازار، ایجاد و رشد شرکت‌های متکی بر نوآوری را از طریق مراکز رشد و فرآیندهای زایشی تسهیل می‌نماید. پارک‌های علمی همچنین خدماتی با ارزش افزودهٔ بالا و فضاهای کاری و تأسیسات مناسب و کیفی به مؤسسات مستقر در پارک ارائه می‌نمایند. پارکهای علم و فناوری در سراسر دنیا با هدف کلی توسعه فناوری و کسب‌وکارهای دانش محور تشکیل شده‌اند و با توجه به وضعیت محیطی و سیاست‌گذاری‌های کلان در سطح داخلی و خارجی پارک، چشم‌اندازها و مأموریت‌های متفاوتی را دنبال می‌کنند. این پارکها دارای مکانیسم‌های زیرساختی مهمی هستند که باعث انتقال یافته‌های تحقیقات دانشگاهی و تولید دانش مضاعف شده، در نهایت عامل تسریع رشد اقتصادی در سطح ملی و منطقه‌ای می‌شوند. این مهم به صورت گسترده‌ای در کشورهای مختلف دنیا به عنوان یک اصل به رسمیت شناخته شده‌است. در بسیاری از موارد، پارکهای فناوری موجب ایجاد شغل، رشد درآمد و درگیر شدن در صنایع دارای رشد می‌شوند. از طرفی، پارکهای فناوری و مراکز رشد برای تجزیه و تحلیل در سطح ملی یا محلی در زنجیره ارزش کارآفرینی، مراجع مهمی به‌شمار می‌آیند. در تعریفی دیگر در مورد پارک فناوری آمده‌است؛ پارک فناوری واحدی است که:

  • با مؤسسات آموزشی و پژوهشی در ارتباط است.
  • زیرساخت‌ها و خدمات پشتیبانی، خصوصاً مستغلات و فضاهای اداری را برای واحدهای تجاری فراهم می‌نماید.
  • وظیفه انتقال فناوری را بر عهده دارد.
  • وظیفه توسعه فناوری را بر عهده دارد.

سرمایه‌گذاری جسورانه Venture Capital

سرمایه‌گذاری جسورانه (یا به عبارتی خطرپذیر) عبارت است از تأمین سرمایه لازم برای شرکت‌ها و استارت‌‌آپ‌ها و کارآفرینانی که مستعد جهش و رشد ارزش هستند؛ البته این کار ریسک فراوانی دارد. سرمایه‌گذاران به دنبال کسب‌وکارهای برجسته رفته و پتانسیل کاری آن‌ها را افزایش می‌دهند. آن‌ها این کار را در ازای دریافت سهام مالی انجام می‌دهند. برای بسیاری از استارت‌آپ‌ها دریافت سرمایه‌گذاری جسورانه در مراحل اولیه کار، برای ادامه حیات آن‌ها ضروری است.

سرمایه‌گذاری صبورانه Patient Capital

برخلاف راه‌حل کوتاه‌مدت سرمایه‌گذاری جسورانه، سرمایه‌گذاری صبورانه در مورد دریافت و برگشت سرمایه مسیر بلندمدت را پیش می‌گیرد. این نوع از سرمایه‌گذاری برای شرکت‌های زایشی، که نسبت به کسب‌وکارهای سنتی چرخه رشد طولانی‌تری دارند، بسیار ضروری است.

برای آشنایی بیشتر با نحوه سرمایه گذاری در استارتاپ ها مقاله چگونگی سرمایه گذاری در استارتاپ ها را مطالعه نمائید.

 سرمایه بذریSeed Funding

سرمایه بذری نوعی حمایت مالی است که در همان ابتدای کار شرکت، روی ایده و برای رشد آن درنظر گرفته می‌شود. سرمایه‌گذاران بذری، از ارزشمندترین افراد حوزه کسب‌وکارهای نوپا هستند، تا جایی که به آن‌ها لقب «فرشته» داده‌اند.

 حالت چراغ‌خاموش Stealth Mode

زمانی از این اصطلاح استفاده می‌شود که شرکت تصمیم دارد برخی از اطلاعات و جزییات فعالیت‌ها، به دست رقبا نرسد. در استارت‌آپ‌ها استفاده از این روش طبیعی است. از زمان تاسیس که همه چیز وضعیتی مبهم دارد گرفته تا مراحل بعدی کار استارت‌آپ این روش در زمان‌های ضروری به‌کار می‌رود.

طرح کسب و کارBusiness Plan 

نوشتن طرح کسب و کار برای استارت آپ ها به معنی رسم نقشه برای رسیدن به هدف است. برای رسیدن به هر هدفی داشتن یک نقشه که گام های ما برای رسیدن به هدف نهایی را مشخص می کنه بسیار ضروری است. Business Plan شامل تمام موارد مالی، سود و زیان ها، مجوزها، برنامه نویسی اپلیکیشن اندروید و جزئیات دیگر است و اجباری، چون راه انداختن یک استارت آپ نیاز به سرمایه دارد و اگر بدنبال یک سرمایه گذار خارجی باشید بدون داشتن بیزینس پلن موفق نخواهید شد.

Mvp: 

نسخه اولیه از ایده که می تواند به شکل ویدئو، اپ، سایت و … باشد. این نسخه باید بتواند دغدغه اصلی شکل دهی استارتاپ را بطور کامل مرتفع نماید.

مقالاتی که شاید به مطالعه آن علاقمند باشید:

تهیه و تنظیم: تکتم زحمتکش مرجانه

منابع:

http://nopana.ir/post/154/nopana.ir

https://smartlancer.ir/articles/wiki/

عضویت در خبرنامه

4 Responses

  1. ممنون از مقاله خوبتون من قبلا یه مقاله درمورد واژگان استارتاپی توی پیدایش خونده بودم اما این مقاله خیلی کامل بود.

  2. ممنون از مقاله خوبتون من درمورد واژگان استارتاپی اطلاعات زیادی نداشتم و با کمک مقاله شما و مقاله پیدایش متوجه مفهوم برخی کلمات شدم

  3. یه سری از اصطلاحات استارتاپی رو توی پیدایش دیده بودم ولی اکثر اصطلاحات این مقاله رو نمیدونستم واقعا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *