هدف اصلی هر استارتاپی رسیدن به سود است؛ اما برای رسیدن به سود هم روشهای متفاوتی وجود دارد. در کنار مفهوم مدل کسبوکار، مفهوم مدل درآمدی استارتاپ نیز یکی از مفاهیم مهم در این حوزه می باشد. مقاله پیشرو درمورد مدل درآمدی استارتاپ بحث و گفتگو می نماید. مدل درآمدی یک استارتاپ عبارت است از استراتژی مدیریت مسیر یا مسیرهایی که یک استارتاپ از طریق آنها کسب درآمد میکند. در ادامه برخی از نمونههای مدل درآمدی استارتاپ را بررسی میکنیم.
چرا مدل درآمدی اهمیت دارد؟
اهمیت مدل درآمدی انقدر زیاد است که اگر استارتاپی، به آن فکر نکرده باشد و طرح و برنامه ای برای آن نداشته باشد، هیچ سرمایه گذار و حتی شتابدهنده ای آن استارتاپ را جدی نخواهد گرفت، زیرا علت هر تلاش و بوجود آمدن هر کسب و کاری، کسب درآمد است و کسب و کاری که مشخص نیست چطور و از کجا قرار است درآمد کسب نماید یک شوخی است.
انواع مدل درآمدی استارتاپ
در ادامه مختصراً به بررسی چند نمونه از مدلهای درآمدی استارتاپها خواهیم پرداخت.
مدل درآمدی تبلیغمحور
این روش مبتنی بر تعداد بازدیدهایی است که مخاطبان وب یا اپ شما از یک تبلیغ دارند. با این حال، اگر مخاطبان شما در حال حاضر چندان زیاد نیستند، نمیتوانید خیلی روی آن حساب کنید.
فروش حق اشتراک
یکی از انواع محبوب و رایج مدل درآمدی استارتاپها روش فروش حق اشتراک است. در این روش، شما برای بازههای زمانی مختلف، حق اشتراکی تعیین میکنید. کاربر هم برای فعال نگه داشتن خدمات شما، ملزم به پرداخت هزینه است. این مدل درآمدی، روشی نسبتاً قدیمی است و مجلهها و روزنامهها از آن استفاده میکردند. با این حال، همچنان پاسخگوی بسیاری از نیازهای مصرفکنندگان است و نباید آن را دست کم گرفت.
محصول رایگان، خدمات پولی
این مدل درآمدی با جذب اعتماد کاربران میتواند سود بسیاری برای شما در پی داشته باشد. در این روش، شما محصول را در اختیار کاربر قرار میدهید؛ اما بابت آموزش، نصب یا ایجاد تغییرات در آن، از او مبلغی را دریافت میکنید. با این حال، استفاده از این روش در درازمدت چندان مناسب نیست و نمیتوان به آن به عنوان مدل درآمدی اصلی استارتاپ نگاه کرد.
مدل درآمد مبتنی بر واسطهگری
در این روش، استارتاپ شما باید بستری برای پیوند دادن ارائه دهنده محصول و مشتری آن ایجاد کند. درآمد شما، بخشی از سود ارائه دهنده محصول یا خدمت است و هرچه میزان مبادلات در بستر شما بیشتر باشد، به تبع درآمد شما هم بیشتر خواهد شد.
خردهفروشی
استفاده از این روش نیازمند بسترهای فیزیکی متنوعی است؛ با این حال، در صورت وجود این عوامل میتواند سود بسیاری برای شما داشته باشد. در این روش، شما باید تبدیل به فروشگاهی برای محصولات مختلف شوید. در این قسمت، شما میتوانید خودتان صاحب این محصولات باشید، یا این مدل درآمدی را با واسطهگری تلفیق کنید. به این معنا که محصولات تولیدکنندگان را به صورت عمده خریداری و انبار کرده و به فروش برسانید.
فریمیوم
فریمیوم حاصل تلفیق واژههای Free و Premium است. در این روش، بخشی از امکانات محصول یا سرویس در اختیار مشتری قرار میگیرد؛ اما برای استفاده از تمام قابلیتهای آن باید یک بار یا به صورت دورهای مبلغی را به شما بپردازد.
نتیجهگیری
مدل درآمدی استارتاپ انواع مختلفی دارد و شما مجبور به استفاده از تنها یکی از آنها نیستید. با این حال، برای انتخاب هر یک از این روشها نیاز است محصول، مخاطبان و بازار خود را بشناسید. بسیاری از این مدلهای درآمدی ممکن است برای ابتدای راه نتوانند به شما کمک کنند؛ اما میتوانید با داشتن برنامهای بلندمدت، برای آینده روی آنها حساب کنید.