اقتصاد اشتراکی به عنوان یک سیستم اقتصادی تعریف میشود که در آن سرمایه و خدمات بین افراد مخصوصی تقسیم میشود.
این مفهوم کلی برای بسیاری از خدمات، اپلیکیشن ها و محصولات، مشترک است. میتوان این موارد را به سه مفهوم مجزا تقسیم کرد.
مفهوم اول:
در اولین قدم با اقتصاد اشتراکی حقیقی سروکار دارید. این اشتراک در سادهترین شکل خود است، مانند غذا بین افراد خانواده یا کالاهای خانگی بین همسایهها. به عنوان مثال، ویکیپدیا بستری فراهم کرد که کاربران میتوانستند داوطلبانه در آن سهیم و دانش خود را به اشتراک بگذارند.
مفهوم دوم:
دومین قدم، هدیه دادن است. شما محصول یا خدماتتان – مانند کیک تولد – را با بقیه به اشتراک میگذارید و انتظار دارید که دیگران در آینده پاسخ متقابل بدهند. این مفهوم از همان روزهای آغازین اینترنت و جنبشهای متن بازگرا که برنامهنویسان نرمافزارها را میساختند و آزادانه کدنویسی میکردند، رشد کرد.
نپستر، سرویس اولیه پخش آنلاین صوت، به کاربران این امکان را می داد تا در ازای دسترسی به موسیقی دیگران، موسیقی خود را بارگذاری کنند.
مفهوم سوم:
سومین قدم، ما اقتصاد شبه اشتراکی را داریم که به بهترین شکل، اقتصاد اشتراکی امروز را توصیف میکند و درحقیقت، مشارکت و درآمدزایی از اقتصاد غیررسمی است – معاملات کوچک و آزاد مانند غذاهای خیابانی، تاکسی و یا هر چیزی که “غیررسمی ” است.
از این منظر، بسیاری معتقدند که از اصطلاح “اقتصاد اشتراکی” سوء برداشت شده است.
کریستوف لاتز، استاد دانشکده بازرگانی BI نروژ، تأکید میکند: “دو مورد از برجسته ترین پلتفرمهای اشتراکی یعنی اوبر (Uber) و ایر بیانبی (Airbnb)، بسیار سودگرا هستند و از لحاظ همبستگی و جامعه پذیری، هیچ شباهتی به اشتراک حقیقی ندارند”
بیشتر بخوانید: چه نوع کسب و کارهایی مناسب فضای کار اشتراکی هستند؟
معرفی کتابهای مفید در حوزه اقتصاد اشتراکی
اگر به فکر راه اندازی یک کسب وکار بازارمحور هستید، خواندن کتابهایی در این زمینه، روشی عالی برای زمینهسازی آن است. چندین کتاب عالی وجود دارند که به شما در درک پویایی منحصربه فرد بازارهای آنلاین، اقتصاد اشتراکی و به طور کلی، کسب وکارهای پلتفرمی کمک میکنند.
مشکل کتابها این است که تعدادشان زیاد است و خواندن آنها زمان زیادی را میگیرد. چگونه انتخاب کنیم؟ من پنج کتاب عالی را انتخاب کرده ام که با هم، چشم انداز خوبی از این موضوع را ارائه می دهند.
1.مبانی اولیه اقتصاد اشتراکی
مال من، به تو تعلق دارد: ظهور مصرف مشارکتی
راشل بوتسمن و رو راجرز (2010)
راشل بوتسمن و رو راجرز در پرفروشترین کتاب خود در سال 2010 ، پدیدهای را تعریف کردند که بعدها توسط رسانهها اقتصاد اشتراکی نامیده شد (بوتسمن و راجرز از این اصطلاح استفاده نمیکنند – آنها “ مصرف مشارکتی ” را ترجیح میدهند).
در این کتاب، آنها به داستان شرکتهای بازارمحور کوچک و نوظهوری مانند ایر بی ان بی و تسک ربیت که به افراد کمک میکنند تا کالاها و خدمات خود را از طریق دادوستد همتابه همتا مستقیما از یکدیگر دریافت کنند و دلالان قدیمی را دور بزنند، می پردازند. آنها جهانی را ترسیم میکنند که روزبه روز، حق مالکیت موقتی بیشتر جلوه میدهد.
این کتاب، یک پدیده ی رسانه ای و جنبشی را آغاز کرد. بسیاری از آنها، شغل خود را رها کردند تا به این جنبش رو به رشد بپیوندند، خواه این کار را با راه اندازی بازار همتابه همتای خود آغاز کنند، خواه به یکی از بازارهای موجود بپیوندند یا سایر روشها.
در طول هفت سال، اتفاقات زیادی افتاده و بسیاری از شرکتها و پروژههایی که در این کتاب مطرح شده اند، دیگر از بین رفته اند. با این حال، این کتاب همچنان موفق مانده و امروز نیز مانند همیشه، درخور توجه است. اگر در فکر پایه ریزی یک پلتفرم اقتصاد اشتراکی هستید، این کتاب، منبعی عالی برای شروع یادگیری در مورد این جنبش است.
یکی از مسائلی که برای موفقیت هر کسب و کاری اهمیت دارد، داشتن مدل درآمدی مناسب است برای دانستن این موضوع، مقاله مدل درآمدی استارتاپ چیست ؟ را به شما توصیه میکنیم، و همچنین جهت آشنایی با مثالهای واقعی این مدلها، مقاله 3 نمونه موفق از مدلهای درآمدی استارتاپ ها را در ادامه مطالعه نمائید.
2.داستان غولهای استارت آپی
نوپایان: چگونه اوبر و ایر بی ان بی و شرکتهای معرکه ی دره ی سیلیکونولی جهان را تغییر میدهند؟
براد استون(2017)
اگرچه کتاب “بوتسمن و راجرز” درباره ی چگونگی ایجاد تغییرات مثبت توسط اقتصاد اشتراکی، ایده آل و شورمندانه است ، کتاب ” نوپایان ” از منظر تجارت به مسائل می نگرد. براد استون- روزنامه نگار بلومبرگ و نویسنده ی “کتاب آمازون”، فروشگاه همه چیز تمام- داستان مهیج توسعه ی اوبر و ایر بی ان بی را به همراه بسیاری از جزئیات و قضایای جالب و به روشی جذاب، بازگو میکند.
آشنایی با روند شروع به کار هر دوی این شرکتها بسیار الهام بخش است؛ بهخصوص که آنها در اوایل، صرفا یک پروژهی جانبی ضعیف به نظر میرسیدند اما در نهایت کارهایی را انجام دادند که اکثر استارتآپها آرزویش را دارند اما فقط تعداد کمی موفق به ایجاد تحولی اساسی در جهان میشوند
نوپایان، مسیر خود را با جزئیات کامل مشخص میکند؛ از همان ابتدا تا آستانه ی عرضه ی اولیه سهام – تاکتیکهای نفوذ در مشتریان و فریفتن آنها که تجارت آنها را توسعه میدهد و استراتژیهای هوشمندانه ای که برای حل مسائل علت و معلولی که مشکل همه ی کسب وکارها است، استفاده میکردند.
3. رویکرد دانشگاهی
اقتصاد اشتراکی : پایان عصر استخدام و ظهور سرمایهداری مبتنی بر جمعیت
آرون ساندار راجان(2016)
اگرچه بوتسمن، رهبر اندیشهی آرمانگرایی و استون، روزنامه نگاری حسود است، آرون ساندار راجان با رویکرد دانشگاهی، اقتصاد و بازارهای اشتراکی را بررسی میکند. ساندار راجان، استاد دانشگاه اشترن نیویورک که ” استاد اقتصاد اشتراکی” نیز نامیده میشود، نه تنها از طریق مشاهدات و مصاحبه های خود، بلکه با کاوش در تحقیقات انجام شده توسط تعداد زیادی از محققان، موضوع خود را بررسی میکند.
این کتاب به توصیه های عملی که میتوانند مستقیماً در تجارت بازار شما به کار روند، اختصاص ندارد. در عوض، تغییر بزرگ اقتصادی و اجتماعی را که از زمان انتشار کتاب بوتسمن و راجرز رخ داده، توضیح میدهد. در سال 2010، هیچ دانشمندی تا آن موقع این پدیده ی جدید را مطالعه نکرده بود. از آن زمان، تحقیقات بیشماری در مورد اقتصاد اشتراکی و پیامدهای آن صورت گرفته است. کتاب ساندار راجان مهمترین نتایج این مطالعات را بیان میکند.
ساندار راجان، هم مزایا و هم چالشهای اقتصاد اشتراکی را قبول دارد و سعی میکند میانه ای را پیدا کند. او خوشبین است و اعتقاد دارد که علی رغم چالشهایی که اقتصاد اشتراکی و پلتفرمهای غول پیکر فعلی بر جامعه تحمیل میکنند، تحول نهایی همواره مثبت است. وی همچنین درباره ی آینده ی احتمالی اقتصاد اشتراکی و پیامدهای فناوری مانند بلاکچین بحث میکند.
4. کتاب راهنما برای طراحی پلتفرمها
انقلاب پلتفرم ها: چگونه بازارهای شبکه ای اقتصاد را متحول میکنند- و چگونه میتوان آنها را برای شما کارآمد ساخت؟
جفری جی. پارکر، مارشال دبلیو. ون آلستین و سنگت پاول چاودری (2016)
اگر “به دنبال توصیه های مشهودی هستید که به شما در ایجاد مدل کسبوکار شخصیتان کمک کند “، از این کتاب لذت خواهید برد. پارکر، ون آلستاین و چاودری، متخصصانی هستند که بیش از یک دهه در حال مطالعه و کمک به کسب وکارهای پلتفرمی هستند. آنها در کتاب خود، بر تدوین اصول اساسی طراحی پلتفرمهای موفق به زبانی ساده برای دیگران، متمرکز هستند.
پیشنهاد ما: 5 نکته کلیدی برای موفقیت استارتاپ
این کتاب صرفا بازارمحور نیست. منظور نویسندگان از “پلتفرم”، هر مدل کسب وکاری است که امکان تعاملات بین تولیدکننده و مصرف کننده در آن فراهم باشد. این برخلاف مدل “لوله ها”، مدل تجاری قدیمیتری است که در آن یک شرکت، کالاها یا خدمات را تولید می کند و آنها را به مصرف کنندگان میفروشد. کسب وکار پلتفرمی، کالا یا خدمات را خودش تولید نمیکند؛ بلکه صرفا ابزاری را برای ارتباط دیگران و مبادله ی کالا فراهم میکند.
بازارهای دووجهی، نمونه ای رایج از کسب وکارهای پلتفرمی هستند اما کسب وکارهای مبتنی بر رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک و توییتر نیز نوعی پلتفرم هستند. اپ استور اپل و کل اکوسیستم اندرویدی گوگل نیز همینطور است. تمام اینها با گردهم آوردن تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، به کارآفرینی کمک میکند. بسیاری از چالشهای مشترک بازارها – مانند غلبه بر مسائل علت و معلولی – در همه ی کسب وکارهای پلتفرمی نیز وجود دارد.
5. چشم انداز مالکیت پلتفرم
ما نفوذ کرده و دیگران را مجاب میکنیم! : ظهور مشارکت گرایی پلتفرمها، چشم اندازی جدید برای آینده ی کاری و اینترنت منصفانه تر
ویرایش شده توسط تربور شولز و ناتان اشنایدر (2016)
پس از مطالعه در مورد مزایای کسب وکارهای بازارمحور و چگونگی پایه ریزی موفق آنها، بهتر است مدتی را صرف تأمل پیرامون نحوه ی مالکیت و اداره ی آنها کنید. تمام کتابهای گفته شده قبلاً به این موضوع پرداخته اند: آنها خطرات پلتفرمهای ناهنجار را که از تاثیرات شبکه ای خود برای ایجاد کسبوکارهای انحصاری استفاده میکنند و منافع سهامدارانشان را بر منافع عمومی ترجیح میدهند، بیان میکنند. با این وجود، اگرچه همه ی این کتابها مسئله فوق را تصدیق میکنند، در ارائهی راه حلهای عینی کم می آورند.
ما نفوذ کرده و دیگران را مجاب میکنیم! میخواهد راه حلی ارائه دهد. این کتاب، مفهوم مشارکت گرایی پلتفرم را ارائه میدهد: مدلی که در آن پلتفرمها، متعلق به افرادی هستند که از آنها استفاده میکنند. تصور کنید که اوبر به صورت محلی، متعلق به رانندگان تاکسی است که به صورت مشارکتی سازمان یافته اند یا تسکربیت که متعلق به کارگران است. مشهورترین نمونه از این پلتفرمها، استاکسی است؛ یک پلتفرم مشارکتی برای عکاسی آرشیوی که متعلق به عکاسان است و رشد چشمگیر و درآمد میلیونی دارد.
این کتاب شامل مقاله هایی از برخی نویسندگان است که مفهوم مشارکتگرایی پلتفرمها را از زوایای مختلف بررسی میکنند و حتی برخی مواقع با یکدیگر اختلاف نظر دارند. به گفته ی ریچارد بارتلت در بررسی خود از این کتاب، این روش در گره گشایی از بحث بسیار مهم بین دو گروه علاقه مندان به فناوری و استارتاپ که در آینده تجلی میکنند و فعالان و فارغ التحصیلانی که دروس گذشته را مطالعه کرده اند، به خوبی عمل میکند.
همانطور که ویراستاران کتاب اشاره میکنند، پذیرش مزایا و کارایی های فناوری پلتفرم و کشف راهی برای حفظ این مزایا در کنار کاهش رکود اقتصادی پلتفرم، بسیار مهم است. کتاب ” ما نفوذ کرده و دیگران را مجاب میکنیم!”، به جای صرفا انتقاد کردن از پلتفرم های بزرگ و تعیین تکلیف برای آنها، چشماندازی از یک جایگزین مناسب را ترسیم میکند – چیزی که به آن ” پاسخ مثبت” دهیم!
نتیجه گیری:
اقتصاد همانطور که دنیای غرب را درنوردید، ایران را هم قبضه کرده است. کافیست نگاهی به اسنپ و تپسی بیاندازید. امیدوارم که اقتصاد اشتراکی با قدرت بیشتری در ایران جلو برود و شما از خواندن این کتاب ها لذت ببرید.
من هاتف کوزه چی هستم و مثل شما عاشق کتابم. برای همین هم به همراه همسرم خوره کتاب رو راه اندازی کردیم. به سایت ما سر بزنید.