حتی اگر علاقهای به راهاندازی کسبوکار و تجارت اینترنتی نداشته باشید، مطمئنا تا به حال درباره موفقیتهای کسبوکارهای اینترنتی یا همان دیجیتال مارکتینگ، بارها شنیدهاید. احتمالا این سوال که دیجیتال مارکتینگ چیست و شامل چه مفاهیمی میشود، برای شما هم پیش آمده باشد. این بار همراه شما هستیم تا به شکل مفصلتری برایتان توضیح دهیم که شیوه کاری و کسب درآمد دیجیتال مارکتینگ به چه صورت است. همچنین به این موضوع که آنها چه مزایا و معایبی نسبت به کسب و کارهای آزاد دارند هم میپردازیم.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
بر خلاف آنچه از نام دیجیتال مارکتینگ برداشت میکنید، این یک شیوه تازه برای کسب و کار نیست. در واقع دیجیتال مارکتینگ دربرگیرندهی تمام انواع فعالیتهای فروش و بازاریابی است که به صورت غیرضروری و فقط توسط دستگاههای الکتریکی انجام میپذیرد. به نظر میرسد اولین باری که درتاریخ، تبلیغ به وسیلهی دستگاههای الکتریکی صورت گرفت، به زمانی در حدود صد سال پیش برمیگردد. وقتی برای اولین بار در سال ۱۸۹۶ میلادی رادیو ساخته شد، ده سال طول کشید تا به بازارهای فروش راه پیدا کند. البته که پس از مدتی با استقبال خوب مردم مواجه شد و از آنجا بود که فکر پخش تبلیغ از رادیو نیز به فکر صاحبان رسانه خطور کرد. اولین دیجیتال مارکتینگ تاریخ مربوط به یک اجرای اپرا بود و پس از پخش آن تبلیغ، تمامی بلیطهای مراسم اپرا به فروش رسید و باعث شگفتی همگان شد. بدین ترتیب اولین تبلیغ رسانهای جهان و انقلابی در صنعت بازاریابی اتفاق افتاد. پس درمی یابیم که دیجیتال مارکتینگ فقط منحصر به دهههای اخیر نیست و پیشینهای طولانی دارد. اما آنچه که امروزه آن را با نام دیجیتال مارکتینگ میشناسیم، بسیار متفاوتتر و پیشرفتهتر از کسب و کارهایی است که در گذشته به نام کسبوکار الکتریکی وجود داشتهاند.
دیجیتال مارکتینگ شامل چه بخشهایی میشود؟
شکل امروزی دیجیتال مارکتینگ بخشهای بسیار گستردهتری در مقایسه با کسب و کارهای دیجیتالی گذشته دارد. در حال حاضر دیجیتال مارکتینگ به دو بخش عمده آنلاین و آفلاین تقسیم میشود. شیوه کار و نتیجهگیری هر کدام متفاوت از دیگری است.
دیجیتال مارکتینگ به شکل آفلاین
همانطور که از نام آن پیداست، شکل آفلاین سر و کاری با اینترنت ندارد. در واقع شکل آفلاین دیجیتال مارکتینگ همان بازاریابی به روش سنتی است که در محیط خاصی صورت میگیرد. تنها در صورت استفاده از روشهای زیر در دستهی دیجیتال مارکتینگ قرار داده میشوند:
- بازاریابی رادیویی یا رادیو مارکتینگ
- بازاریابی تلفنی یا تلفن مارکتینگ
- بازاریابی تلویزیونی یا تلویزیون مارکتینگ
- بازاریابی محیطی به شکل پیشرفته
رادیو مارکتینگ
با وجود شکلگیری انواع جدیدی از رسانهها، رادیو هنوز هم مخاطبان خاص خودش را دارد. به علاوه معمولا پخش تبلیغ از طریق رادیو یا اسپانسرینگ برنامههای رادیویی در مقایسه با رسانهای همچون تلویزیون کم هزینه تر است.
تلفن مارکتینگ
نمیتوان با قطعیت گفت که شما با انتخاب این روش بازاریابی میتوانید از سوددهی و جذب مشتری برای کسب و کار خود مطمئن باشید. معمولا هیچکس از پاسخ دادن به تماسهای تلفنی با محتوای تبلیغ کالا یا خدمات خوشش نمیآید. تبلیغ با پیام کوتاه تلفنی نیز گرچه زمانی توانسته بود تا حدودی جای تبلیغات رادیویی و تلویزیونی را بگیرد، اما امروزه مخاطب چندانی ندارد و زیاد مورد استقبال افراد قرار نمیگیرد.
تلویزیون مارکتینگ
اگر به دنبال این هستید که مخاطبان زیادی برای تبلیغ خود جذب کنید و از ریسک کردن برای هزینه های گزاف تبلیغات تلویزیونی نمیترسید، تبلیغات تلویزیونی مخصوص شماست.
بازاریابی محیطی به شکل پیشرفته
این شکل بازاریابی میتواند در طولانی مدت تاثیر خوبی روی مخاطب بگذارد. اکثر تبلیغات که با استفاده از نصب بیلبورد، مانیتورهای عظیم و…. در محیطهای مختلف صورت میگیرد، در دستهی بازاریابی محیطی قرار میگیرند.
با وجود شیوههای گوناگون تاثیرگذاری بر مخاطب از طریق بازاریابی آفلاین، هنوز هم این شکل بازاریابی در مقایسه با بازاریابی آنلاین تا حدودی زمانبر و بعضا بسیار پرهزینه است.
در حالی که دیجیتال مارکتینگ به روش آنلاین یا کمک ابزارها و نرمافزارها، میتواند اثرگذاری مستقیم بر روی مخاطب بدون اتلاف چشمگیر وقت و هزینه داشته باشد. همچنین میتوانید هر کمپینی را که برای شما اثربخشی مطلوبی نداشته باشد به راحتی حذف کنید. همچنین مزایای بیشمار دیگری از جمله ارتباط مستقیم و بدون واسطه با مشتری، عدم نیاز به فضای گسترده و چیدمان برای حضور مشتریان و نیز سرعت انتقال اطلاعات به مخاطب از دیگر مزایای دیجیتال مارکتینگ آنلاین است. از متداولترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ آنلاین، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتشار رپورتاژ آگهی
- مدیریت شبکههای اجتماعی و تحلیل دادههای آنها
- تبلیغ در شبکههای اجتماعی
- ایمیل مارکتینگ
- آنالیز و تحلیل داده
- ارسال پوش نوتیفیکیشن
- تبلیغات کلیکی
- کوتاهکننده لینک
- چت آنلاین
- بهینهسازی موتور جست و جو
و موارد بیشماری از این قبیل که هر روز به تعداد آنها در سراسر جهان افزوده میشود. نمیتوان با قاطعیت گفت که کارایی کدام ابزار بیشتر از سایرین است و یا ترکیب چه تعداد از آنها میتواند تاثیر بهتری داشته باشد. زیرا بسته به نوع فعالیت یک دیجیتال مارکتینگ، ابزارهایی متفاوت از سایر رقبا پیشنهاد میشود. به عنوان مثال، دیجیتال مارکتینگ شما مشتریان متعددی از طیفهای گوناگون افراد جامعه را پذیرا است. در این حالت، ترکیبی از چت آنلاین،
مدیریت شبکههای اجتماعی و تبلیغ در آنها و تبلیغات کلیکی برای کسب و کار شما گزینهی موثری به حساب میآید. امروزه تبلیغات اینفلوئنسری از شیوههای جدید و بسیار اثربخش در حوزه تبلیغ در شبکههای اجتماعی است. اینفلوئنسرها به آن دسته از افراد گفته میشود که به واسطه فعالیت گسترده و مداوم در شبکههای اجتماعی، توانستهاتد مخاطبان زیادی را جذب کنند. شیوهی فعالیت هر اینفلوئنسر با دیگری متفاوت است. برخی از آنها ابتدا تنها با برقراری ارتباط ساده و صمیمانه با مخاطب باعث جذب آنها میشوند و برخی با تبلیغ حرفهای خاص و پرطرفدار به این هدف میرسند. عقد قرارداد با این افراد، به دلیل اعتمادی که از مخاطبان خود جلب کردهاند، میتواند ضامن فروش شما باشد.
با تمام نکاتی که گفته شد، شیوههای ارتباطی هر روز گستردهتر میشود و حتی مخاطبان نیز ترجیح میدهند بخشی از رسانهای باشند که به آنها خدمات و یا کالا ارائه میدهد. اما باید توجه داشت اصولی هستند که در طول زمان باعث ارتقاء سطح دیجیتال مارکتینگ یک کسبوکار میشوند و مهم ترین آن ها بهروز بودن هرچه بیشتر اطلاعات تجاری یک کسب و کار و ایجاد ارتباط نزدیک با مشتریان است.