چند مدل کسب و کار پرکاربرد چیست؟
این روز ها در دنیای تجارت زمان به سرعت در حال تغییر است، و نحوه تعامل کسبوکارها با مشتریان، نحوه نوآوری شرکتها و حتی مدل های کسب و کارهاکه سازمانها بر اساس آنها ساخته شدهاند، همگی در حال تغییر سریع هستند. اگر شما یک شرکت را مدیریت می کنید حالا چه کوچک باشد چه بزرگ، یک استارتآپ با نام تجاری جدید یا یک کسبوکار تثبیت شده باید آخرین مدلهای کسبوکار را بدانید و ارزیابی کنید. در این مقاله ما مدل های کسب و کار پرکاربرد را به شما معرفی می کنیم.
مدل کسب و کار چیست؟
مدل کسب و کار طرحی است که کسب و کار شما از آن کسب درآمد میکند. در اولین قدم شما باید روش پول درآوردنتان را به صورت منظم و دقیق مشخص کنید. این شامل محصولات یا خدماتی است که قصد دارید بفروشید، و همچنین بازار هدف شما چه کسی است و هر گونه هزینه مورد نیاز را باید مشخص کنید.
ارزش در کسب و کار چیست؟
یک کسب و کار موفق چیزی با ارزش ایجاد می کند. دنیا امروزه مملو از فرصت هایی برای برآوردن خواسته ها و نیازهای مردم است و وظیفه شما به عنوان یک کارآفرین یافتن راهی برای استفاده از این فرصت ها می باشد. یک مدل کسبوکار بادوام، مدلی است که به یک کسبوکار اجازه میدهد تا برای ارزشی که ایجاد میکند، قیمتی در نظر بگیرد، به طوری که کسبوکار پول کافی برای ارزشمند کردن آن و ادامه فعالیت در طول زمان بهدست آورد. هر آنچه که کسب و کار ارائه می دهد باید نیازها و انتظارات مشتری را برآورده کند.
اگر دوست دارید که در مورد کسب و کار بیشتر بدانید این مقاله آیا می توان کسب و کاری را بدون سرمایه آغاز نمود؟ را مطالعه کنید.
اجزای اصلی مدل های کسب و کار پرکاربرد چیست؟
در ساده ترین شکل، یک مدل کسب و کار را می توان به سه بخش تقسیم کرد:
1- هر چیزی که برای ساختن محصولی لازم است:
طراحی، مواد اولیه، ساخت، نیروی کار و غیره.
2- همه چیزهایی که برای فروش آن چیز لازم است:
بازاریابی، توزیع، ارائه خدمات و پردازش فروش.
3- مشتری چگونه و به چه چیزی فکر می کند:
استراتژی قیمت گذاری، روش های پرداخت، زمان پرداخت و غیره.
همانطور که می بینید، یک مدل کسب و کار صرفاً بررسی هزینه هایی است که شما دارید و چقدر باید برای محصول یا خدمات خود هزینه کنید. همه چیزهایی را که در بخش فرصت ها و استراتژی طرح کسب و کار شما تعریف شده اند، جمع آوری می کنید این شامل مواردی مانند بازار هدف، ارزش پیشنهادی یا ایده شما، فروش و فعالیت های بازاریابی و غیره می شود. مدل های کسب و کار جدید می توانند هر یک از سه جزء ذکر شده بالا را اصلاح کنند. شاید بتوانید هزینه ها را در طول طراحی و ساخت کاهش دهید.
در مورد این موضوع چگونه وارد حوزه کارآفرینی شویم؟ چیزی می دانید؟
شاید بتوانید روش های موثرتری برای بازاریابی و فروش پیدا کنید. یا شاید بتوانید روشی مبتکرانه برای پرداخت مشتریان پیدا کنید. با این حال، به خاطر داشته باشید که برای داشتن یک استراتژی موثر، نیازی به ارائه یک مدل کسب و کار جدید ندارید. در عوض، می توانید یک مدل کسب و کار موجود را انتخاب کنید و آن را به مشتریان مختلف ارائه دهید.
11 نوع مختلف از مدل های کسب و کار پرکاربرد:
برای راه اندازی یک کسب و کار، نیازی به اختراع یک مدل کسب و کار جدید ندارید. در واقع، اکثر مردم از مدلهای کسبوکار موجود استفاده میکنند و موفق می شوند.
1- یکی از مدل های کسب و کار پرکاربرد، تبلیغات ( Advertising) است:
مدل کسب و کار تبلیغات مدت زیادی است که در بین مردم وجود دارد و با تغییر جهان از چاپ به آنلاین پیچیده تر یا پیشرفته تر شده است. در این مدل ایجاد محتوایی است که مردم بخوانند یا تماشا کنند و سپس تبلیغات را برای خوانندگان یا بینندگان شما نمایش دهند. در یک مدل کسب و کار تبلیغاتی، شما باید دو گروه مشتری را راضی کنید: خوانندگان یا بینندگان و تبلیغ کنندگان خود.
2- وابسته ( Affiliate) :
مدل کسب و کار وابسته به مدل کسب و کار تبلیغاتی مرتبط است البته تفاوت های خاصی هم دارد. مدل وابسته که اغلب به صورت آنلاین یافت می شود، و به جای تبلیغات بصری که به راحتی قابل شناسایی هستند، از پیوندهای تعبیه شده در محتوا استفاده می کند.
3- واسطه ( Brokerage ):
در این مدل کسب و کار شما بایدخریداران و فروشندگان را به هم متصل کنید و با این کار به دو طرف کمک کرده اید. آنها برای هر معامله کارمزدی را از خریدار یا فروشنده و گاهی اوقات هر دو دریافت می کنند.
4- مدل کسب و کار اشتراکی ( Subscription business model ):
این یکی ازمدل های کسب و کار پرکاربرد است که به مشتری این امکان را می دهد که با پرداخت مبلغ ثابت در هر ماه یا سال خدمات دریافت کند. در این صورت، شرکت باید ارزش کافی را برای مشتری خود فراهم کند، با این کار مشتری داپم به سایت شما سر می زند و محصولی را خریداری می کند.
مقاله تخفیف تجاری چیست؟ به شما کمک زیادی می کند.
5- سفارشی سازی (Concierge/customization ):
در این مدل کسب و کار ، برخی از کسب و کارها محصولات یا خدمات موجود را به عنوان سفارش می گیرند و یک درصد بیشتری به مبلغ خود یا محصولات اضافه می کنند با این کار فروش را برای مشتری خاص و منحصر به فرد می کند.
6- یکی از مدل های کسب و کار پرکاربرد جمع سپاری منابع (Crowdsourcing ) است:
در این مدل کسب و کار شما باید تعداد زیادی از افراد را جمع کنید و یا استخدام کنید تا محتوا را تولید و در سایت شما به اشتراک بگذارند. این روش در مدل های کسب و کار پرکاربرد بسیار موثر است.
7- واسطه گری (Disintermediation)
در این مدل کسب و کار باید چیزی را در فروشگاه ها بسازید و بفروشید، معمولاً این کار از طریق یک سری واسطه انجام می شود تا محصول خود را از کارخانه به فروشگاه برساند.
8- جزئی سازی (Fractionalization ) :
در این روش مدل های کسب و کار پرکاربرد به جای فروش کل یک محصول، می توانید فقط بخشی از آن محصول را با مدل کسب و کار بفروشید. این شامل مشتریانی است که به صورت تکی خرید می کنند.
9- مدل کسب و کار فروش مستقیم ( Direct sales business model ):
در این مدل، محصولات به صورت مستقیم به مشتریان نهایی یا در یک گفتگوی خصوصی یا جمعی کوچک فروخته می شوند. در مقاله مهمترین نیازهای یک کسب و کار چیست ؟ به اطلاعات بیشتر دست پیدا می کنید.
10- مدل کسب و کار همتا به همتا ( Peer-to-peer business model):
در این مدل کسب و کار، یک شرکت به عنوان واسطه بین دو طرف عمل می کند و برای هر دو طرف سود با ارزش افزوده ایجاد می کند. معمولی از یک تجارت که خدمات خود را به مصرف کنندگان می فروشد مانند (B2B یا B2C) متفاوت است.
11- مدل کسب و کار درآمد پنهان : ( Hidden revenue business model ) :
این مدل کسب و کار به سیستم تولید درآمد اشاره دارد که در آن کاربران مجبور نیستند برای خدمات ارائه شده هزینه ای بپردازند، اما شرکت درآمد را از منابع دیگر به دست می آورد مانند، گوگل که از تبلیغاتی که توسط مشاغل برای پیشنهاد کلمات کلیدی خرج می شود درآمد کسب می کند در حالی که کاربران برای موتور جستجو پولی پرداخت نمی کنند.
نتیجه گیری :
قطعا ً این فهرستی کاملی از تمام مدل های کسب و کار پرکاربرد نیست اما نکته کلیدی که باید به خاطر داشته باشید این است که هنگام شروع کسب و کار خود نیازی به اختراع مدل کسب و کار جدید ندارید. استفاده از مدلهای موجود میتواند به موفقیت شما کمک کند، البته قطعاً یک مدل کسبوکار جدید میتواند بسیار سودآور باشد، اما ریسک بیشتری را نیز به همراه دارد. زیرا شما نمی دانید که آیا مشتریان این مدل را می پذیرند یا خیر.
منبع:
https://articles.bplans.com/what-is-a-business-model-business-models-explained/
https://online.hbs.edu/blog/post/types-of-business-models
https://bstrategyhub.com/50-types-of-business-models-the-best-examples-of-companies-using-it/