در سری هفتم از سری گفتگوهای هاوش گپ، طی مصاحبه ای که آقای هادی زواشکیانی مدیرعامل شتابدهنده هاوش با آقای آرین افشار مدیرعامل شتابدهنده فینووا داشتند مسایل جالبی در زمینه فین تک و حوزه های آن، تفاوت آن با دیجیتال بانکینگ، خدمات و حوزه کاری فینووا، مشکلات اکوسیستم های شهرهای مختلف صحبت کردند و در آخر توصیه هایی برای کارآفرینان و فعالان حوزه استارتاپی داشتند. امیدوارم از مطالعه خلاصه گفتگو و دیدن ویدئو آن لذت ببرید. با اعلام نظرات خود ما را در ارائه هرچه بهتر برنامه ها یاری کنید. میهمانانی که دوست دارید با آنها مصاحبه کنیم به ما معرفی کنید. راههای ارتباطی ما در زیر این مقاله آورده شده است.
فین تک چیست؟
فین تک مخفف کلمات Financial Technology یا فناوریهای مالی هست که هدف آن ارائه خدماتی است که منجر به بهبود زندگی مالی مردم می شود. خیلی ها فین تک را با دیجیتال بانکینگ یکسان می دانند درصورتی که دو بحث کاملا متفاوت از هم هستند.
تفاوت فین تک و دیجیتال بانکینگ چیست؟
دیجیتال بانکینگ درراستای عرضه خدمات بانکی با استفاده از ابزار و سرویس های مشتری است، که عموماً مشتری های بانکها هستند. در حالیکه فین تک ها به دنبال این هستند که مدلهای کسب و کار جدیدی ارائه دهند که با استفاده از راهکارهای مالی بهبودی روی زندگی مردم بوجود آورند.
این تعریف بسیار مهم است زیرا وقتی حرف از استارتاپ می شود، روی بیزنس مدل بحث می کنیم و افراد براساس یک نیاز، کسب و کاری راه اندازی می کنند که فانکشن آن کسب و کار، مدل است. آیا این مدل درست کار می کند، آیا قابلیت بزرگ شدن دارد و …. نکاتی هستند که باید مورد بررسی قرار گیرند. توجه داشته باشید که فین تک اثرش را روی زندگی مردم می گذارد و هدف بهبود نحوه خرج کردن پول و مدیریت منابع مالی آدمهاست درحالیکه بانکها هدفشان جمع کردن پول و نقدینگی مردم و همچنین سپرده کردن پول آدمهاست.
اگر این تفاوت را درست درک کنیم می توانیم به اینکه چه بیزنس مدلهایی قابل تشکیل است فکرکنیم. به یاد داشته باشید فین تک بر بستر انترنت بوجود می آید، یعنی یا بر بستر یک سایت یا یک اپلیکیشن.
خدمات و شعبه های فینووا:
فینووا دارای 3 شعبه در مشهد، تهران و سنندج می باشد. فینووا در حقیقت یک شتابدهنده نیست بلکه 3 دپارتمان دارد که تنها یکی از آنها شتابدهنده است. فینووا سه سرویس مبتنی بر فضا ارائه می دهد که در ادامه به شرح آن می پردازیم:
- فضای کار اشتراکی
- شتابدهنده فینووا
- نهاد سرمایه گذاری
به موازات این 3 سرویس یک مرکز آزمایشگاهی به نام فین تک لب (fintec lab) مستقر در دانشگاه امیرکبیر در حال ارائه خدمات است که کار آن آموزش دانشجویان واحد فنی این دانشگاه می باشد.
اعضای فینووا در شهرهای مختلف می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و از تجربیات هم استفاده کنند. تیم فینووا در حال تهیه یک آکادمی آموزشی کاملاً آنلاین و رایگان برای استارتاپ های عضو هست. که با آموزش ویدئویی نحوه راه اندازی یک استارتاپ از مرحله ایده تا جذب سرمایه را آموزش می دهد.
معرفی چند استارتاپ موفق حوزه فین تک:
فین تک دارای حوزه های مختلف است، که می تواند 9، 12 و 18 بخش مختلف داشته باشد. در زیر به چند حوزه مرسوم آن و استارتاپهایی که در این حوزه ها بوجود آمده است اشاره می کنیم.
Payment : زرین پال، وندار، آی پینگ
Personal finance management : فانوس، محک، نیو
Cryptocurrency : نوین تکس، ولکس
Lendtec : ایران رنتر، قسطا
بانک اپلیکیشن: همراه کارت
Insuretec : بیمه بازار، بیمه چی
حمایت های فینووا:
به دلیل زیرساختهای قوی فینووا در زمینه فین تک حوزه فعالیت فینووا فین تک می باشد. فینووا در حوزه سرمایه گذاری سقفی برای جذب سرمایه ندارد و براساس ابعاد استارتاپ تصمیم گیری می کند.
در بخش شتابدهنده، یک دوره 9 ماهه وجود دارد، که 3 ماه دوره شتابدهی و 6 ماه دوره رشد می باشد. برای پذیرش در شتابدهنده، تیمهایی پذیرش می شوند که محصولی در مرحله ورود به بازار داشته باشند. خدماتی که شتابدهنده ارائه می دهد شامل فضای استقرار، خدمات مشاوره و منتورینگ و تأمین مالی است. تأمین مالی در حدود 100، 150 تا 200 میلیون تومان می باشد. البته این مبالغ خیلی دقیق نیست چون تیمها در سطوح مختلف post acceleration منابع مالی مختلفی می خواهند بنابراین این مبلغ باز است و تنها در acceleration است که مبالغ ثابت می باشد. در post acceleration بین 10 تا 30 درصد از سهام استارتاپ ها گرفته شده و بین 100 تا 500 میلیون براساس نیاز استارتاپ ها فاندینگ پرداخت می شود. برای مبالغ بالاتر از 500 میلیون تومان وارد بحث سرمایه گذاری می شویم که ساختار متفاوتی دارد.
تأثیر کرونا بر استارتاپ های فینووا:
شرایطی که کرونا بوجود آورد برای استارتاپ هایی که در حوزه گردشگری فعالیت می کردند زیان بار بود ولی استارتاپ های حوزه پرداخت و امنیت در این دوران رشد بسیار خوبی را تجربه کردند.
بطور کلی از نظر آقای آرین افشار اثرات کرونا جدا از مسائل انسانی که منجر به فوت تعداد زیادی از هموطنانمان شد و ضررهای اقتصادی که به جامعه تحمیل شد، مثبت بود و رشد IT در ایران را 10 سال جلو انداخت. این امر باعث شد سنین مختلف با اینترنت آشتی کنند و بالاجبار از اینترنت و اپلیکیشن ها استفاده نمایند. فعالان این حوزه بعضا رشد 1000 درصدی را تجربه نمودند.
پادکست فینووا:
ایشان پادکست فینووا به نام رویش را معرفی نمودند که به زودی به نام فینوتاک تغییرنام خواهد داد. در این پادکست می توانید تجربیات کارآفرینان مختلف را چه در زمینه موفقیت و چه شکست گوش دهید. ایشان معتقد هستند که در زندگی کارآفرینان شباهتهای زیادی وجود دارد که با آشنایی از آن می توان در منابع و زمان و هزینه ها تا حد زیادی صرفه جویی کرد. علاقمندان به این پادکست می توانند آن را در شنوتو و چند سایت دیگر که ایشان معرفی نمودند گوش دهند.
شبکه سازی و اهمیت آن در رشد استارتاپ ها:
آقای افشار نقش دورهمی هایی که منجر به شبکه سازی و ارتباطات بیشتر جهت پیشبرد اهداف استارتاپها می شود را بسیار مهم و کلیدی دانستند. زیرا با ارتباطات و شبکه سازی و کار گروهی می توان زیرساخت ها را قوی تر ساخت و از سازمان ها تسهیلات بیشتری دریافت نمود در حالیکه یک استارتاپ به تنهایی راه به جایی نخواهد برد. در این گفتگو از برنامه افطاری کارآفرینی که توسط شتابدهنده هاوش با هدف کمک به امر شبکه سازی و گسترش ارتباطات برنامه ریزی و اجرا شده بود یاد شد. این رویداد به دلیل شیوع بیماری کرونا امسال برگزار نشد و مدیریت شتابدهنده هاوش امیدوار بودند که در سالهای آینده این رویداد تکرار شود.
مشکل اکوسیستم های شهرهای مختلف:
آقای افشاری از اکوسیستم های شهرهای مشهد، اصفهان و شیراز به عنوان اکوسیستم های قوی و خوب نام بردند و فرمودند اکوسیستم مشهد بسیار قوی عمل می کند. بزرگترین مشکلی که ایشان طی سفرهایشان به شهرهای دارای اکوسیستم مشاهده نمودند بحث کپی برداری استارتاپ های شهرهای دیگر از تیمهای تهران است. ایشان این امر را بسیار مضر دانستند زیرا باعث از بین رفتن منابع و فرصت های این تیم ها می شود. استارتاپهایی که در تهران شروع شدند و جواب گرفتند قطعا بزرگ و قوی شده و به شهرهای دیگر نیز می آیند و استارتاپ های کوچک را مغلوب خواهند کرد. بنابراین ایشان اصلا این کار را توصیه نمی کنند.
حرف آخر:
آخرین توصیه ایشان به کسانی که قصد راه اندازی کسب و کار اینترنتی دارند، این بود که هر چه سریعتر اقدام کنند و از زمانشان نهایت استفاده را بکنند. ایشان توصیه کردند: مطالعه کنید، اطلاعاتتان را افزایش دهید و عمل کنید زیرا هرچه می گذرد راه اندازی کسب و کار سخت تر خواهد شد.
در صورت تمایل به مشاهده ویدئو این گفتگو می توانید روی لینک زیر کلیک کنید.
هاوش گپ های دیگر را دنبال کنید:
هاوش گپ۸: گفتگو با مدیر عامل باشگاه تیوان
هاوش گپ 6:چرا باید در بورس باشیم؟
هاوش گپ 5:مدل سازی کسب کارها در صنایع خلاق