کارآفرینان قلب تپنده اقتصاد یک کشور هستند. کسانی که با ایده های ناب و خلاقانه و راه اندازی استارتاپ ها و پیشبرد آنها تحولات عظیمی ایجاد کرده اند. هر استارتاپی یکسری مسائل و مشکلاتی پیش رو دارد که باید بداند و برای رسیدن به موفقیت می بایست از قبل برای آنها برنامه ریزی و پیش بینی کند. مسیر کارآفرینان و استارتاپ ها پر از فراز و نشیب های کوچک و بزرگ است. اشتباه در این مسیر اجتناب ناپذیر خواهد بود، این مهم نیست آنچه که مهم هست این است که از اشتباهات درس گرفته و از آن برای رسیدن به موفقیت بهره ببریم. در ادامه رایجترین اشتباهات استارتاپ ها را برشمرده و راههای پیشگیری و مدیریت آن را بیان می کنیم.
توسعه ناکافی ایده های استارتاپی
از معمول ترین اشتباهات استارتاپ ها، عدم توسعه مناسب ایده اولیه است.
برای بررسی همه جنبه های تجاری ایده ی خودتان زمان صرف کنید. این کار نه تنها به میزان موفقیت ایده شما می افزاید بلکه ریسک را کاهش می دهد. همچنین شما را برای تصمیمات تجاری، در حین اجرای ایده آماده می کند.
ناتوانی درک و همراهی با مقررات قانونی
از دیگر اشتباهات استارتاپ ها، نادیده گرفتن جنبه های قانونی می باشد. که در این حوزه گریبان آن ها را خواهد گرفت و نتیجه آن ویرانگر خواهد بود. هر کارآفرینی باید همه مجوزها و لایسنس های لازم را تهیه کند و مطابق با قوانین دولتی، ایالتی یا محلی به فعالیت بپردازد.
کمبود سرمایه
تفکر شروع با سرمایه کم، از دیگر اشتباهات استارتاپ ها است. این سرمایه شامل سرمایه کاری برای حفظ کارتان تا رسیدن به سوددهی می باشد. برنامه ریزی خوب، شانس دستیابی به سرمایه گذار (چه خصوصی (خانواده و دوستان) یا عمومی (مثل بانک ها)) را افزایش خواهد داد.
برنامه ریزی بازاریابی ضعیف (یا نداشتن آن)
بازاریابی ضعیف معمولا یکی دیگر از اشتباهات استارتاپ ها می باشد. تنها به تبلیغات منحصر نمی شود. باید حجم قابل توجهی از بودجه و هزینه های خود را صرف بازاریابی کنید. بازاریابی ضعیف منجر به عدم فروش می گردد.
پیش از پیاده سازی، بازار هدف را شناسایی کنید؛ بهترین راه های دستیابی به آن ها را شناسایی کنید. اهداف و ارزیابی های شفاف برای اطمینان از سودآوری تلاش های خود ایجاد کنید.
بازاریابی و علم فروش چگونگی تمایز و تفاوت شما را از دیگر رقیبانتان نشان می دهد. تحقیق کنید که چه چیزی باعث جذب مخاطبان مورد نظرتان به بهترین نحو می شود. متدهای مختلف بازاریابی مثل SEO، PPC و بازاریابی محتوا را استفاده نمایید. درحالیکه نباید از سرمایه گذاریهایتان خیلی کم کنید، ولی نباید از این سرمایه گذاری هم اجتناب کنید.
مدیریت مالی ضعیف (یا نداشتن آن)
موفقیت تجارت در نهایت در جمله “نبود سود، نبود تجارت” خلاصه می شود. صحت حساب ها تنها بخشی از مبارزه است. بیشتر کارآفرینی ها در ابتدای راه تمایل به واگذاری دفاتر حساب خود به فرد دیگر دارند. اشتباهات استارتاپ ها در این زمینه بسیار خطرناک بوده و معمولا باعث شکست تجارت می شود. بررسی و تحلیل، بخش دیگر مبارزه است. هر صاحب تجارت باید معنی گزارش های مالی و چگونگی تاثیر تغییر در یک حوزه بر حوزه های دیگر را درک کند. یک برنامه ریزی خوب پیش از پیاده سازی استارتاپ میزان پولی که برای موفقیت لازم دارید را برای شما روشن می کند. اینکه با اعداد بتوانید کار کنید یا نه مساله مهمی نیست، به عنوان صاحب تجارت اگر به دنبال موفقیت هستید باید مسئولیت یادگیری و بکارگیری مهارت های مالی را قبول کنید.
حل مشکلاتی که وجود ندارند
حل مشکل اشتباه می تواند هر کسب و کاری را نابود کند، فرقی نمی کند بنیانگذاران آن چقدر باهوش باشند. بسیاری از کارآفرینان با یک ایده شروع می کنند. به جای آن باید با یک مشکل واقعی شروع نمایند که با حل آن بتوانند کسب وکار پایداری را آغاز کنند.
رشد بسیار سریع
اگر استارتاپ شما با موفقیت اولیه ای مواجه شد، وسوسه از همان جا گسترش پیدا میکند. اما توسعه سریع با توسعه هوشمندانه بسیار متفاوت است.
توسعه پیش از موعد باعث می شود که نتوانید نیازهای مشتریانتان را رفع کنید. با هزینههای کلانی مواجه خواهید شد که توانایی پرداخت آنها را ندارید. در حال حاضر برای رشد اقدامی نکنید. به جای آن، بنیاد و پایه های شرکتتان را قوی سازید، تا بعدها پیشرفتی هوشمندانه تر داشته باشید.
برخورد نا مناسب با کارمندان
جابجایی زیاد کارمندان در نهایت منجر به شکست کسب و کار خواهد شد. برای اجتناب از این کار، باید کارمندانتان را رهبری کرده و فرصتهای رشد و تاثیرگذاری مناسبی را برای آنها فراهم کنید.
ارائه به جای داشتن یک نمونه اولیه
کلمات بی ارزشند. بسیاری از کارآفرینان روی ساخت پاورپوینت های پر زرق و برق، و طرح های کسب و کاری که به ندرت اتفاق می افتند تمرکز می کنند. بجای آن که یک نمونه کار یا نسخه نمایشی (دمو) را فراهم آورند. آن ها باید به اندازه کافی برای سرمایه گذاران و مشتریان خوب بنظر برسند که دیدگاه شما را متوجه شوند.
پذیرش پاسخ “نه“
کارآفرینان موفق می دانند که پاسخ “نه” در بسیاری از سناریوها به معنی “نه هنوز” می باشد. آنها دیوارهایی که دیگران برایشان می گذارند را می شکنند. درحالیکه دیگر کارآفرینان این “نه” را به عنوان نشانی برای ترک و رهایی کارشان می بینند، اما کارآفرینان موفق آن را به شکل بازخوردی ارزشمند برای کارشان می پذیرند.
دریافت پاسخ “نه” از یک سرمایه گذار بدین معنی نیست که شما هیچ وقت سرمایه لازم را نخواهید یافت. در عوض، این نشانه ای برای این است که شما باید مجدد در مورد پیشنهادتان فکر کنید. به همین شکل، یک “نه” از سمت مشتری به شما اعلام می کند که باید کار بیشتری انجام دهید تا محصول خود را متفاوت کنید. استفاده از این بازخورد برای پالایش و پیشرفت محصول یا سرویستان به شما کمک خواهد کرد تا راهتان را به سمت موفقیت بپیمایید.
برنامه ریزی برای اتفاقات غیرقابل پیش بینی
هر کسب و کاری یک سری تهدیدات و فرصت ها دارد. یک مدیر کسب و کار هوشمند سعی می کند تهدیدات و فرصت های حوزه خود را شناسایی کند. زیرا با پیش بینی این موارد و آمادگی برای مقابله و رفع آن می تواند از رقبا پیشی گرفته و همچنین از خطر از دست رفتن کسب و کار خود پیشگیری نماید. به عنوان یک مثال ملموس می توان به پیش بینی فروش یا ارائه محصولات و خدمات به صورت اینترنتی اشاره کرد. زیرا روند اینترنتی شدن کسب و کارها قبل از شیوع کرونا نیز سرعت گرفته بود، حال آنکه با بوجود آمدن این شرایط شتاب بیشتری گرفت. کسب و کارهایی که خود را برای این تغییر آماده کرده بودند توانستند از تهدیدات کرونا برای کسب و کارشان فرصت بسازند و رشد خوبی داشته باشند. اگر تمایل دارید تأثیرات کرونا براستارتاپها را مورد بررسی و تحلیل قرار دهید می توانید دو مقاله تأثیر کرونا بر استارتاپ ها و شتابدهنده ها و فرصتهای کرونایی استارتاپ ها را مطالعه نمائید.
در پایان باید به این نکته توجه شود که لازم است در کسب و کارتان انعطاف پذیر باشید.کارها همیشه آنطور که برنامه ریزی شده اند پیش نمی روند. ممکن است شما توسط سرمایه گذار یا مشتری نادیده گرفته شوید. حتی تکنولوژی جدید هم ممکن است در صنعت شما خلل ایجاد کند. شرکت هایی مثل Blockbuster و Kodak متوقف شدند چون نمی خواستند تغییر کنند.
اجتناب از مشکلات همیشه آسان نیست. ممکن است از ایده ای نا مناسب خوشتان بیاید. ممکن است لازم باشد برخی عادت هایتان را تغییر دهید. ولی لازم نیست اشتباهات، شما را تعریف کنند. شما می توانید از آنها درس بگیرید. همچنین، می توانید تشخیص دهید کجا اشتباه رفتید و از تکرار اشتباهات در آینده پیشگیری کنید. همانطور که یاد می گیرید سخت کار کنید، کار سخت شما نتیجه خواهد داد، و شما می توانید به اهداف کارآفرینانه تان دست بیابید.
سر خود را بالا بگیرید، سخت کار کنید. اکنون بهتر می دانید باید چکار کنید.
گردآورندگان: تکتم زحمتکش، مونا فدایی
منابع:
https://parstrans.net