شتابدهنده چیست؟ و هدف آن چیست؟

شتابدهنده چیست؟ و هدف آن چیست؟

اگر هنوز وارد دنیای استارتاپ‌ها نشده‌اید، احتمالا به این دلیل است که نمی‌دانید شتاب‌دهنده چیست و اگر هم به‌تازگی وارد دنیای استارتاپ‌ها شده باشید، هنوز این اصطلاح به گوشتان نخورده است. آیا شتاب‌دهنده چیزی است که به حرکت سریع‌تر کمک می‌کند؟ در این مقاله براساس تجربیات، موفقیت و البته شکست‌های دیگران در این حوزه به مفهوم شتاب‌دهنده می‌پردازیم و در ادامه شتابدهنده های فعال در شهر مشهد را به همراه حوزه فعالیتشان معرفی می کنیم.

تعریف شتاب‌دهنده استارتاپ

شتاب‌دهنده استارتاپ، در واقع مجموعه و مکانی است که استارتاپ‌ها در مرحله اول می‌توانند برای گرفتن مشاوره و راهنمایی لازم به آن‌جا بروند و به شبکه‌های مربوطه دسترسی پیدا کنند تا به رشد مناسب و سریع آن‌ها کمک کنند.

دنیای امروز، دنیای کارآفرینی است. امروزه استارتاپ‌ها توانسته‌اند در سطح جهانی تبدیل به کسب و کار چند میلیون دلاری شوند. در کشور ما نیز کارآفرینان به سرعت خود را با موج استارتا‌پ‌ها در سطح جهانی همراه ساخته‌اند. کسب و کارهایی مثل تخفیفان، دیجی‌کالا، و کافه بازار خیلی سریع موفقیت خود را نشان دادند و چنان جوی ایجاد کردند که حتی واشنگتن پست نیز در خصوص استارتاپ‌های ایران مقاله‌ای چاپ کرد. در این میان می‌خواهیم به موضوع شتاب‌دهنده‌ بپردازیم و بگوییم نقش موثر شتاب‌دهنده در کسب و کار چیست؟

مفهوم شتاب‌دهنده

شتاب‌دهنده در واقع شرکت‌هایی هستند که ایده‌های جدید را مطالعه کرده و روی آن‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. این شرکت‌ها به ایده‌پردازان کمک می‌کنند تا بتوانند با کمک آن‌ها ایده‌های خود را به مرحله اجرا درآورند. آن‌ها در ابتدا ایده‌ها را بررسی می‌کنند و از میان آن‌ها ایده‌های برگزیده را گلچین کرده و مورد حمایت قرار می‌دهند.

روند کار به این صورت است که پس از انتخاب ایده برتر، شتاب‌دهنده مبلغی را در اختیار استارتاپ قرار می‌دهد و استارتاپ به همراه تیم خود برای اثبات طرحش و به مرحله تجاری رساندن آن چند ماه زمان دارد. در عوض این کمک مالی که شتاب‌دهنده به استارتاپ می‌کند، درصدی از سهام استارتاپ را نیز برمی‌دارد.

علاوه بر کمک مالی، شتاب‌دهنده امکانات و حتی فضا در اختیار استارتاپ منتخب قرار می‌دهد و هم‌چنین مربیان و مشاوران حرفه‌ای نیز بر کار تیم‌ها نظارت می‌کنند و تجربیات خود را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند.

شتاب‌دهنده‌ها ۴ مشخصه دارند که آن‌ها را از بقیه متمایز می‌کند:

  • دارای دوره‌ای ثابت هستند.
  • مبنای کارشان گروهی و بر پایه همکاری است.
  • بر مبنای منتورینگ و آموزش، تیم‌ها را هدایت می‌کنند.
  • در یک روز با عنوان «DemoDay»، استارتاپ‌ها دیگر از آن‌ها جدا می‌شوند و توسط شتاب‌دهنده‌ها به سرمایه‌گذاران معرفی می‌شوند.

دلیل فعالیت شتاب‌دهنده‌ چیست؟

اگر دو تیم را در نظر بگیریم که یکی با شتاب‌دهنده همکاری داشته و دیگری نداشته است و آن دو را مقایسه کنیم، می‌بینیم که تیمی که با برنامه‌ شتاب‌دهنده همراهی داشته است، در دستیابی به موفقیت در کسب و کار خود شتاب و سرعت بیشتری داشته است. هم‌چنین با مقایسه این دو تیم درمی‌یابیم تیم‌هایی که تحت حمایت شتاب‌دهنده قرار دارند و در یک دوره شتاب‌دهی شرکت می‌کنند، خیلی سریع‌تر وارد مرحله بعدی سرمایه‌گذاری خود می‌شوند.

در واقع، هدف مجموعه شتاب‌دهنده این است که با برگزاری دوره‌های فشرده، شرکت‌های نوپا را حمایت کنند و موفقیت و پیشرفت آن‌ها را تسریع ببخشند. حمایت آن‌ها هم به‌صورت مالی است و هم در اختیار قرار دادن فضای کسب و کار اداری. منبع اصلی درآمد شتاب‌دهنده‌، سهام‌های آتی شرکت‌های تحت حمایت خود است. دو نمونه از استارتاپ‌های موفق جهانی که از طریق شتاب‌دهنده‌ها رشد کرده و هم‌اکنون کسب و کارهای بزرگی هستند، تویتر و دراپ باکس هستند.

برنامه شتاب‌دهی یک مجموعه شتاب‌دهنده چگونه است؟

جهانی کردن کسب و کار نو می‌تواند دلهره‌آور باشد، ولی برنامه‌های شتاب‌دهنده قطعا می‌تواند به این روند کمک کند. مدت زمانی که هر شتاب‌دهنده برای برنامه‌هایش ارائه می‌دهد از یک شتاب‌دهنده تا شتاب‌دهنده دیگر متفاوت است اما، اکثر برنامه‌ها ۳، ۶ یا ۹ ماه طول می‌کشند و روند کلی آن‌ها به شکل زیر است:

مرحله درخواست: معمولا باید به‌صورت آنلاین درخواست خود را برای برنامه شتاب‌دهنده ارسال کنید و اگر ایده و تیم شما به‌قدر کافی خوب باشند، از مرحله اول بررسی گذر می‌کنید و از شما دعوت می‌کنند تا شخصا به دفتر مجموعه شتاب‌دهنده بروید و پروژه خود را ارائه کنید.

هفته استقبال و خوش‌آمدگویی: در صورت پذیرفته شدن، معمولا در ابتدا به مدت یک هفته شما را با تیم شتاب‌دهنده، شرکای مرتبط، سرمایه‌گذاران یا مربیان و سایر کارآفرینانی که همراه شما در این برنامه شرکت خواهند کرد آشنا می‌‌کنند.

مربیگری، مربیگری، مربیگری: این در واقع همان مکانی است که تمام شتاب‌دهنده‌ها معمولا برنامه خود را براساس اهداف خاص خود توسعه می‌دهند. این برنامه به شما در پیدا کردن نقاط ضعف‌تان به‌عنوان یک شرکت و همکاری با یکدیگر برای برطرف کردن آن‌ها و کمک به غلبه بر موانع کمک می‌کند. برنامه شتاب‌دهی می‌تواند در قالب مشاوره واقعی و مربیگری از طرف تیم شتاب‌دهنده باشد. این برنامه سعی در آشناسازی شما با سرمایه‌گذاران خاص که به حوزه کاری شما علاقمند هستند دارد و کمک می‌کند تا به سرمایه‌گذاری خطرپذیر دست یابید.

روز نمایش نسخه (Demo Day): اکثر شتاب‌دهنده‌ها در آخر تمام برنامه‌ها یک روز را برای نمایش نسخه آزمایشی اختصاص می‌دهند، و این روزی است که شتاب‌دهنده معمولا کل شبکه خود را برای تماشای گام‌های استارتاپ دعوت می‌کند تا همه شاهد پیشرفت تیم استارتاپی در برنامه باشند و آن را در ایجاد ارتباطات کاری لازم کمک کنند.

شتابدهنده های فعال در مشهد

شتابدهنده صنایع خلاق هاوش ، شتابدهنده گرین تک ، فراشتابدهنده سانباپلاس ، شتابدهنده فردوسی ، شتابدهنده اکسیر ، شتابدهنده متاسل ، شتابدهنده رشدانا، شتابدهنده فینووا

شتابدهنده تخصصی صنایع خلاق هاوش:

 شتابدهنده هاوش در فروردین سال ۱۳۹۸ در حوزه فناوری‌های فرهنگی و صنایع خلاق در فاز یک خود شروع به کار کرده است. این مجموعه با در اختیار داشتن متخصصان و مشاوران مجرب فضای آرام با دسترسی به امکانات مورد نیاز باعث به وجود آمدن شرایط متفاوت و خاص شده است. هم‌اکنون هاوش در فاز اول خود در دو بازه گسترده شامل فناوری فرهنگی و صنایع خلاق اغاز به کار کرده که در فاز دوم خود تصمیم به افزایش پایگاه و زمینه کاری خود کرده است.

صنایع خلاق، صنایعی هستند که اساس آن‌ها ایجاد انتشار دانش و اطلاعات است ریشه این مفهوم باز می‌گردد به انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات فرهنگی چون سینما، نرم‌افزار، موسیقی، پویانمایی و بازی‌های رایانه‌ای. با این رویکرد صنایع خلاق، صنایعی محسوب می‌شوند که اصل و ریشه خود را از خلاقیت، مهارت و استعداد افراد گرفته است. لازم به ذکر است که شتابدهنده هاوش تنها شتابدهنده تخصصی در حوزه صنایع خلاق می باشد.

شتابدهنده گرین تک:

شتابدهنده گرین تک اولین روز کاری خود را در سال ۱۳۹۷ شروع کرد. شروعی که پشتوانه آن ۲۹ سال تجربه هلدینگ دانش بنیان گرین وب و همکاری نخبگان کارآفرینی و فناوری اطلاعات کشور بود. استارتاپ ها و سرمایه گذاران با ورود به گرین تک موفقیت خود را تا حد زیادی تضمین می کنند؛ چرا که این شتابدهنده بواسطه ارتباط با هلدینگ دانش بنیان گرین وب، به ۵۰ هزار مشتری بالفعل در اصناف مختلف دسترسی مستقیم دارد.

فراشتابدهنده سانباپلاس:

شتابدهنده ای استارتاپی – کارآفرینی می باشد. شتابدهنده سانباپلاس با حمایت و پذیرش ایده و استارتاپ در قالب مدل های زیر فعالیت می کند:

پیش شتابدهی:  ارائه ایده ، ارزیابی و صیقل ایده همراه با جلسات طوفان فکری، تیم سازی، کلاس های آموزشی وکارگاههای عملی و آزمایشگاهی، منتورینگ و مشاوره (فنی ، کسب و کاری)، استفاده از آزمایشگاه های سانبا و سانما، استفاده از سامانه مجازی چترسان، فضای کار اشتراکی، اختتامیه و داوری نمونه های آزمایشگاهی ساخته شده

شتابدهی:  تبدیل نمونه های آزمایشگاهی به MVP و نمونه صنعتی قابل تولید، کلاس های آموزشی و کارگاه های عملی، منتورینگ و مشاوره (فنی ، کسب و کاری)، استفاده از آزمایشگاه های سانبا و سانما،  استفاده از سامانه مجازی چترسان،  فضای کار اشتراکی،  داوری

شتابدهنده فردوسی:

 از بهار 1396 آغاز به کار نموده است. این شتاب‌دهنده در ابتدا بعنوان شتاب‌دهنده‌ای دانشگاهی با حمایت آکادمی نوآوری و کارآفرینی فردوسی در مرکز رشد دانشگاه فردوسی مشهد متولد شد و پس از یک سال فعالیت، به کمک سرمایه‌گذاری بُرسا فعالیت خود را توسعه و فرآیند شتابدهی خود را معطوف به چهار حوزه در فناوری‌های نرم نموده است. این شتاب‌دهنده که اولین شتاب‌دهنده دانش‌بنیان شرق کشور است، بر شتابدهی استارتاپ‌هایی با محوریت‌های زیر تمرکز دارد:

اطلاع‌‌‌رسانی و رسانه‌های جدید، بازی‌ و ‌سرگرمی‌‌، آموزش و صنعت محتوا، خدمات شهری و گردشگری

آکادمی نوآوری و کارآفرینی فردوسی سرمایه‌گذار دیگر شتاب‌دهنده است که در طی چهار سال فعالیت خود، آموزش مفاهیم کسب‌وکار به نسل نوجوان و جوان را دنبال می‌کند و در چهار استان کشور نمایندگی فعال دارد.

شتابدهنده اکسیر:

این شتابدهنده  می کوشد با تمرکز بر دانش دیجیتال مارکتینگ و سرویس های مبتنی بر آن کسب وکارهای فیزیکی وسنتی را برای بهره مندی از هزاران مزیت با دنیای مجازی آشنا سازد، هدف اکسیر تحول هک رشد دیجیتال برای تمام کسب وکارها می باشد. مدل شتابدهی اکسیر در 3 مرحله (پیش شتابدهی ،دوره شتابدهی و اوج گیری) می باشد. یکی از بارزترین ویژگی های اکسیر حضور فعال منتورهای باتجربه و شاخص در زمینه های مختلف می باشد. علاوه بر آن تجربه وپشتوانه 2هلدینگ بزرگ یاس واسمارت تکنولوژی قشم به عنوان سرمایه گذاران ریسک پذیر قابل توجه می باشد.

شتابدهنده متاسل:

 اولین شتابدهنده سلامت الکترونیکی در شرق کشور است که  دانشگاه علوم پزشکی مشهد با توجه به بضاعت ها و توانمندی های موجود از قبیل مراکز علمی و دانشگاهی، اعضای هیات علمی و دانشجویان علاقمند، گروه های آموزش تخصصی انفورماتیک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت، شرکت های فناور و نیز منابع فیزیکی موجود تصمیم گرفت با همکاری ستاد توسعه فناوری اطلاعات معاونت علمی و فناوری رییس جمهور و نیز همکاری بخش خصوصی نسبت به تاسیس و راه اندازی مرکز نوآوری و شتابدهنده متاسل در شرق کشور با اهداف مشخص اقدام نمایند.

شتابدهنده رشدانا:

 شتابدهنده رشدانا در فروردین ۱۳۹۷ رسماً فعالیت خود را آغاز کرد. که این شتابدهنده پلتفرم توانمندسازی سرمایه های انسانی است.

 سیستم آموزش آکادمیک فعلی کاربرد لازم را در بازار کار واقعی ندارد که رشدانا تلاش می کند افراد را مجهز به مهارت های کاربردی کرده و سپس آنها را هوشمندانه روانه بازار کار کند.

رشدانا، بر این باور است که “موفقیت” به معنای رشد همه جانبه و متوازن است.

این شتابدهنده به سه زمینه رشد می پردازد:

۱- رشد فردی
۲- رشد فنی
۳- رشد کسب وکاری

ممکن است به صورت مستقل محتواها و برنامه های مختلفی برای مهارت آموزی در هر کدام از زمینه های فردی، فنی و کسب و کاری وجود داشته باشد، لیکن رویکرد شتابدهنده رشدانا همگرایی و هماهنگی در این زمینه ها و هدف مشترک است و آن هدف هم  رسیدن به “رشد همه جانبه و متوازن” است.

شتابدهنده فینووا:

استارتاپ‌ها در هر مرحله از ساخت تا توسعه محصول نیاز به دانش، برنامه‌ریزی دقیق، مدیریت هزینه و مشاوره دارند. برخی از بنیان‌گذاران این توانایی را دارند که با صرف حداقل هزینه و در زمان‌بندی دقیق با مشورت افراد متخصص، نمونه اولیه محصول خود را آماده کنند. اما بخش بزرگی از علاقمندان به کارآفرینی به افراد خبره و باتجربه دسترسی نداشته و از سوی دیگر بسته به نوع محصول، بودجه لازم و فضای کار مناسبی برای تولید و توسعه محصول در اختیار ندارند. شتابدهنده فینووا در فضایی مناسب و ایدئال با حضور شبکه گسترده‌ای از منتورها و مشاوران از یک سو و شبکه سرمایه‌گذاران از سوی دیگر، این فرصت را در اختیار صاحبان محصول در تمامی حوزه‌ها قرار می‌دهد تا در یک دوره ۹ ماهه برنامه‌ریزی دقیق و منظمی را برای توسعه محصول و بازار خود داشته باشند و در این مسیر از حمایت تجربی و مالی فینووا بهره‌مند شوند.

اگر شتابدهنده ای را میشناسید که اسم آن در لیست ما قرار نگرفته، برای ما ارسال کنید. 

منابع:

https://havosh.com/about-us/

https://greentech.ir/about-us

https://www.sanbaplus.com/

https://ferdowsiaccelerator.ir/about/

https://ecosystem.ir/legal/4194/

http://metacell.ir/about

http://www.roshdana.com/about

https://virgool.io/

عضویت در خبرنامه

2 Responses

  1. تو این مقاله شتابدهنده چیست به مطالب خوبی اشاره شده
    اما همه شتابدهنده های ایرانی و معتبر رو معرفی نکردید
    مثل شتابدهنده پیدایش، دیموند و…

  2. مقاله شتابدهنده چیست که توی پیدایش خوندم هم مثل این مقاله خوب بود و شتابدهنده ها رو به خوبی توصیف کردین ممنون از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *