شتاب دهنده چیست؟
شرکت هایی هستند که از ابتدای کار یک استارتاپ آن را تحت پوشش خود در می آورند. این مجموعه ها در ابتدا شرکت کنندگان را برای مدتی کوتاه مورد بررسی قرار می دهند و سپس ایده های برگزیده را از میان آن ها گلچین می کنند. شتابدهنده ها به هدف حمایت از استارتاپ ها تشکیل شدند و امکانات متفاوتی از جمله فضای کار اشتراکی، جذب سرمایه گذار، مشاوره و …. برای آنها فراهم می نمایند. برای آشنایی بیشتر با شتابدهنده ها و اهداف و امکانات قابل ارائه آنها مقاله شتابدهنده چیست؟ و هدف آن چیست؟ را مطالعه نمائید.
تاریخچه شتابدهنده در دنیا
شتاب دهنده ها درسال 2005 میلادی در بریتانیا پا به دنیا گذاشتند. Y Combinator اولین شتاب دهنده ای بود که در کمبریج انگلستان خود را به دنیای استارتاپ ها معرفی کرد. بعد از این شرکت های TechStars، Seedcamp و Startupbootcamp به ترتیب در سالهای 2006، 2007 و 2010 میلادی به عنوان شتاب دهنده فعالیت خود را آغاز نمودند.
تاریخچه شتابدهنده در ایران
در اوایل سال ۹۳ جناب آقای دکتر ستاری معاون محترم علمی و فناوری رئیس جمهور از مهندس مهدی صفارینیا رئیس پارک علم و فناوری پردیس خواستند که مدلی برای توسعه فضای استارتاپی کشور و ورود هرچه بیشتر دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاهی به کسبوکارهای جدید نوآورانه تهیه نمایند. در آن زمان مدل آمادهای نداشتند و بیشتر با مدل پارکها و مراکز رشد فناوری آشنا بودند. در خردادماه همان سال مدل رویدادهای کارآفرینی و تأسیس شتابدهندههای نوآوری آماده شد و تیرماه ۱۳۹۳ به استحضار دکتر ستاری رسید و با تائید ایشان نقطه آغازین تحولی بزرگ در کشور در حوزه کارآفرینی رقم خورد که اکنون نتایج آن را در توسعه و شکلگیری اکوسیستم استارتاپی کشور شاهد هستیم.
در آن طرح یک مدل برای ترویج فرهنگ کارآفرینی با عنوان برنامه ۱۰۰ × ۱۰۰ طراحی شد،که حمایت از برگزاری صد رویداد کارآفرینی در همه شهرهای بزرگ کشور انجام پذیرد و همچنین حداقل در هر رویداد ۱۰۰ نفر شرکت نمایند. این برنامه از همان سال ۹۳ با مدل استارتاپ «ویکندها» به صورت موردی با همکاری کانون کارآفرینی شروع شد. اولین شتابدهنده رسمی کشور هم توسط «شرکت سرآواپارس» با عنوان «آوای تک پردیس» یا همان (شتابدهنده آوا تک) در پارک فناوری پردیس ثبت و فعال شد. در ادامه نیز به «شتابدهنده دیموند» که در دانشگاه صنعتی شریف مستقر بود، فضای کاری جدیدی در دانشکده فنی دانشگاه تهران تخصیص داده شد و این جریان بهسرعت رشد کرد و در سراسر کشور فراگیر شد.
باوجود اینکه در ابتدا مدل شتابدهنده یک مدل وارداتی در کشور بود؛ ولی با فراگیر شدن موضوع و ورود صنایع و سرمایهگذاران مختلف داخلی، الآن کشور دارای انواع مدلهای بومی شتابدهی در حوزههای مختلف شده است. یکی از امکاناتی که شتابدهنده ها برای استارتاپ ها فراهم می نمایند، فضای کار اشتراکی است. اگر در مورد فضای کار اشتراکی و مزایای استفاده از آن اطلاع ندارید می توانید مقاله مزایای فضای کار اشتراکی و برای آشنایی با فضاهای اشتراکی در ایران مقاله فضاهای کار اشتراکی در مشهد و ایران را مطالعه نمائید.
گردآورندگان: مونا فدایی، تکتم زحمتکش مرجانه
منابع: