چگونه استارتارتاپ ثبت کنیم

چگونه استارتارتاپ ثبت کنیم

چگونه استارتارتاپ ثبت کنیم

استارتاپ به کسب و کار‌های نوپا گفته می‌شود که از مهم‌ترین ویژگی استارت‌آپ‌ها می‌توان از جدید بودن ایده، قابل تکرار بودن و مقیاس پذیری نام برد. در بین تمامی مولفه‌‌های لازم برای راه‌اندازی یک استارت‌آپ، خبری از الزام به ثبت شرکت دیده نمی‌شود. بنابراین استارت‌آپ‌ها می‌توانند در قالبی به جز شرکت به فعالیت بپردازند. اما این نکته را فراموش نکنید که عدم ثبت استارتاپ می‌تواند مشکلات فراوانی را برای شما به همراه داشته باشد. عدم ثبت استارتاپ سبب می‌شود تا دیگران بتوانند سال‌ها تلاش شما را به نام خود به ثبت برسانند. ر این مقاله درمورد اینکه چگونه استارتاپ ثبت کنیم صحبت می کنیم.

ثبت کردن یک استارتاپ صرفا به این مفهوم نیست که لوگو یا نام استارتاپ را به ثبت برسانیم، ثبت استارتاپ از ثبت ایده اجرائی آن شروع می شود. در ابتدا ایده خود را به ثبت برسانید و برای ثبت ایده فکری (مالکیت فکری یا معنوی) می بایست به پایگاه اداره مالکیت فکری و معنوی مراجعه نمائیدکه خدمات تخصصی به شما ارائه کنند.

ثبت استارتاپ بصورت یک شرکت انجام می شود. برای ثبت استارتاپ خود ابتدا تعیین کنید که چند نفر شریک هستید، و بنا به تعداد شرکاء یا بنا به برنامه ریزی و هدف خود، نوع شرکت را مشخص نمائید.
ثبت استارتاپ از طریق هر نوع شرکتی امکان پذیر است. (شرکت نوپا) در ایران متداول ترین شرکت ها از نوع مسئولیت محدود یا سهامی خاص است. به این صورت که شما و شریک یا شرکاء شما در غالب یک شرکت (یا مسئولیت محدود یا سهامی خاص) به شخص حقوقی تبدیل می شوید و موضوع فعالیت شرکت خود را همان موضوعی قرار می دهید که کسب و حرفه شماست.

آدرس این شرکت می تواند حتی منزل شخصی شما باشد چرا که یکی از ویژگی های استارتاپ کاهش هزینه اجاره بهاست و شما می توانید از محل مسکونی خودتان نیز استارتاپ خود را مدیریت و رهبری نمائید. هر شخص یا فرد چه در ایران چه در کشورهای دیگر ممکن است در ذهن خود یک ایده یا طرحی را در ذهن داشته باشد که همواره به تجاری سازی آن فکر می کند و امروزه دنیای دیجیتال می تواند کمک شایانی برای تجاری سازی ایده فکری ما انسانها باشد. فراموش نکنید ثبت استارتاپ را زمانی انجام دهید که دانش خود را نسبت به این استارتاپ  تکمیل نموده اید و همچنین سرمایه گذار شما، در آینده شما را کارمند خود نمی داند و بازار هدف و زمینه تبلیغات استارتاپ خود را هم فراهم نموده باشید. در خصوص سرمایه گذاری برای استارتاپ باید این نکته اساسی و مهم را مد نظر داشته باشد که بسیاری از ایده پردازان و محققان در این زمینه بوده اند که متاسفانه علی رغم داشتن یک ایده خلاقانه بدلیل عدم انتخاب صحیح شخص سرمایه گذار، پس از اینکه پروژه و استارتاپ با موفقیت همراه می شود، مالک ایده و طراح این استارتاپ بصورت کارمندی جزء در این پروژه فعالیت می کند و عملا یک حقوق بگیر ساده می شود، چرا که در انتخاب سرمایه گذار برای شروع فعالیت استارتاپ خود تصمیم گیری نادرستی داشته اند و سرمایه گذار آنها تمام مصالح و فواید را به نفع خود مصادره نموده است. چه بسیار محققان و ذهن های خلاقی که در لحظه ای که باید تصمیم استراتژیک و حیاتی آغاز استارتاپ خود، یعنی انتخاب سرمایه گذار را بگیرند دچار اشتباه می شوند، بطوری که سهم بزرگی از منافع خلاقیت ذهنی خود را از دست می دهند. در نظر داشته باشید که برای شروع استارتاپ خود، از مشورت با کاردانان و متخصصان حقوقی و مشاوران برجسته مضایقه ننمائید و فراموش نکنید هر چه بیشتر با افراد کاردان مشورت کنید، ریسک از دست دادن منافع و ثمرات ایده و کسب و کار خود را پائین تر می آورید. برای دانستن فواید مشاوره می توانید مقاله “دلایل ضرورت مشاوره استارتاپی” را مطالعه نمائید. شتابدهنده هاوش جهت کمک به کسب و کارهای نوپا جمعی از متخصصان در حوزه های مختلف را گردهم آورده است تا بتواند کمکی به زیست بوم کارآفرینی کشور، مخصوصا شهر مشهد نماید برای کسب اطلاعات جهت دریافت مشاوره اکنون می توانید اقدام نمائید. شناخت شتابدهنده ها و اهداف آنها و کمکهایی که می توانند به استارتاپ ها نمایند نیز می تواند برای استارتاپ ها مفید واقع شود.

 

مراحل ثبت شرکت استارت آپ

اول: پیدا کردن شریک خوب(تعیین شرکا)

پیدا کردن شریک مناسب اولین قدم برای ثبت شرکت است. از آنجایی که مسئولیت و حق رأی سهامداران با توجه به سرمایه‌ی اولیه‌شان تعیین می‌شود پس بهتر است فردی را انتخاب کنید که به او اعتماد کامل دارید و هدفتان از راه‌اندازی کسب‌و‌کار یکسان باشد.

دوم: ثبت نام در سامانه‌ی ثبت شرکت

ثبت استارتاپ را زمانی انجام دهید که دانش خود را نسبت به این استارتاپ  تکمیل نموده اید سپس باید فرم آن را با دقت کامل پر کنید. در مرحله‌ی اول که عنوان آن «اطلاعات متقاضی» است، باید مشخصات خودتان را وارد کنید و سپس وارد گام بعدی شوید.

سوم: انتخاب نام مناسب برای شرکت

در این مرحله که «نام‌های درخواستی» نام دارد، شما باید اسامی مورد نظر خود را بدون ذکر کلمه‌ی «شرکت» در ابتدای آن‌ها وارد کنید. شما مجاز هستید ۵ نام شرکت را به ترتیب اولویت مورد نظر خود در فرم وارد کنید تا نهایتا یکی از آن‌ها انتخاب شود. بایدها و نبایدهای زیادی برای انتخاب نام وجود دارد، در پایان این مرحله یک شماره پیگیری به شما داده می‌شود که بعدا می‌توانید از طریق این شماره وضعیت ثبت شرکت خود را در سامانه پیگیری کنید.

چهارم: مشخص کردن مدت و موضوع فعالیت شرکت

شما در این گام یعنی «مدت و موضوع فعالیت» باید موضوع اصلی فعالیت شرکت و مدت آن را با انتخاب گزینه‌ی محدود و نامحدود مشخص کنید. قبل از پر کردن این موارد با شرکای خود در مورد این موضوع صحبت کنید تا در آینده دچار مشکل نشوید. اگر فعالیت موردنظرتان در لیست پیشنهادی سامانه قرار نداشت می‌توانید خودتان در قسمت شرح فعالیت این موضوع را توضیح دهید.

خوب است بدانید فعالیت شرکت هایی که سود خوبی را برای سرمایه گذاران خود به همراه می آورند دارای ویژگی های ذیل هستند :

  • این شرکت ها در ابتدای تاسیس دارای سرمایه کمی هستند اما پس از رشد دارای سرمایه زیادی می شوند.
  • فعالیت شرکت ها بیشتر در زمینه های فن آوری اطلاعات و ارتباطات می باشد.
  • هدف از تشکیل این شرکت ها این است که در آینده تبدیل به یک شرکت بزرگ شوند.
  • تمرکز این نوع شرکت ها بیشتر بر روی محصولات نو و جدید می باشد.
  • هدف این نوع شرکت ها رسیدن به بازارهای جهانی می باشد.
  • تمرکز این نوع شرکت ها بیشتر بر روی آینده می باشد.
  • آن دسته از شرکتهایی که در زمینه تکنولوژی های جدید فعالیت می کنند.
  • این نوع شرکت ها در زمینه کاری ترجیح می دهند با افرادی همکاری کنند که دارای خلاقیت و استعداد زیادی هستند.
پنجم: وارد کردن محل کار: تعیین آدرس مشخص برای ثبت شرکت

این مرحله «اطلاعات مرکز اصلی» نام دارد و همان‌طور که از نامش مشخص است، باید با آدرس شرکت پر شود. بعد از نوشتن کد پستی و زدن «دریافت نشانی کد پستی از اداره‌ی پست»، آدرس به‌طور خودبه‌خود در سطر زیرین وارد می‌شود. اگر هنوز اقدام به اجاره‌ یا خرید محل مورد نظر خود نکرده‌اید هیچ جای نگرانی نیست. می‌توانید آدرس محل سکونت خود یا یکی از شرکا را وارد کنید. فقط به یاد داشته باشید که در آینده تمام مدارک از طرف سازمان ثبت شرکت‌ها به این آدرس برایتان ارسال خواهد شد.

ششم: مشخص کردن سرمایه‌ی اولیه یا تعیین سرمایه اولیه

این مرحله «سرمایه‌ی شخص حقوقی» نام دارد. شرکت‌های مسئولیت محدود باید حداقل سرمایه‌ی مورد نظر خود و شرکت‌های سهامی باید تعداد سهم و ارزش اسمی آن را در این مرحله وارد کنند. حداقل سرمایه برای تأسیس یک شرکت با مسئولیت محدود مبلغ ۱۰۰ هزار تومان است.

 نکته قابل توجه آنکه، سرمایه در شرکت های نوپا توسط موسسین آن ها تامین می شود و یا در بعضی مواقع شرکت های سرمایه گذاری با خرید سهام این نوع شرکت ها در قبال پول نقد به آن ها کمک می کنند تا فعالیت خود را شروع کنند.


ویژگی های ذیل در جذب سرمایه موثراست :

  • داشتن یک شخصیت متکی به خود
  • میزان برقراری ارتباط با اشخاص در صنف های مختلف برای همکاری در انجام ایده یا فروش محصول ایده
  • قدرت تصمیم گیری در شرایط خاص و بحرانی
  • سرعت عمل در انجام امور
  • توانایی استقامت فیزیکی و احساسی برای به کار گیری سرمایه
  • داشتن قدرت سازماندهی و مدیریت پروژه
  • دارا بودن انگیزه کافی برای تحمل شرایط سخت انجام کار
هفتم: وارد کردن نام شرکا(تعیین سهم الشرکه و حق امضا)

در مرحله‌ی ششم لیست «اشخاص» نام دارد و باید با نوشتن اسامی و شماره ملی شرکای شرکت تکمیل شود. چنانچه تعداد شرکا بیش از ۱۵۰ نفر باشد، باید لیستی را که در این قسمت از سایت گذاشته شده است، دانلود و تکمیل کنید و به همراه مدارک مورد نیاز به واحد ثبتی مربوطه پست کنید. برای ادامه دادن مرحله‌ی ثبت‌نام و رفتن به مرحله‌ی بعد باید نام حداقل یکی از شرکا را وارد کنید.

هشتم: مشخص کردن سمت اشخاص

در مرحله‌ی «سمت اشخاص» شما باید سمت مورد نظر (مانند مدیرعامل، رئیس هیئت مدیره و …) و تاریخ شروع فعالیت‌های آن‌ها را وارد کنید.

نهم: وارد کردن سهام اشخاص

درنهایت در این مرحله با انتخاب نام هر یک از شرکا باید میزان سهام یا سرمایه‌شان را مشخص کنید.

دهم: مشخص کردن ارتباط بین اشخاص

اطلاعات مربوط به نماینده‌ی شرکت و اختیارات آن در این قسمت باید تکمیل شوند.

یازدهم: ثبت شعب شرکت

اگر می توانید برای شرکت خود شعبه ثبت کنید باید اطلاعات مربوطه را در این قسمت وارد کنید. سمت‌ها در شعب مربوطه در مرحله‌ی بعد مشخص می‌شوند. برای انتخاب نام شعبه نباید از نام شرکت اصلی و کلمه‌ی «شعبه» استفاده کنید. اگر در حال حاضر قصد ثبت شعبه ندارید، می‌توانید از این مرحله عبور کنید.

دوازدهم: انتخاب روزنامه‌ی سالی/مالی

روز و ماه سال مالی خود را در این قسمت وارد کنید و سپس روزنامه‌ی مؤسسه یا شرکت خود را از لیست اسامی موجود انتخاب کنید.

سیزدهم: وارد کردن متن صورت‌جلسه

در فرم این مرحله باید صورت‌جلسه مؤسسین، هیئت مدیره یا رکن اداره‌کننده‌ی متناظر با نوع شخصیت حقوقی انتخابی را به‌طور کامل تایپ کنید.

چهاردهم: اظهارنامه /تقاضانامه

متن اظهارنامه یا تقاضانامه‌ی خود را در این قسمت وارد کنید.

پانزدهم: تکمیل اساسنامه

در این مرحله و با زدن «دریافت متن اساسنامه» فرمی برای شما ظاهر می‌شود که براساس اطلاعات واردشده در قسمت‌های قبلی تکمیل شده است. اگر اشتباهی در پر کردن قسمت‌های قبلی وجود داشته باشد، می‌توانید به گام مربوطه مراجعه و آن‌ها را اصلاح کنید. همچنین یک سری قوانین در پایین آن بیان شده، که بهتر است آن‌ها را دقیقا مطالعه کنید.

شانزدهم: تکمیل شرکت‌نامه

این مرحله مانند مرحله‌ی قبل است و با زدن «دریافت متن شرکت‌نامه» متن آن در کادر پایینی ظاهر می‌شود و قابل تغییر دادن است.

هفدهم: تکمیل خلاصه اظهارنامه/تقاضانامه

این مرحله نیز مانند ۲ مرحله‌ی قبل است و در آن نوشته شده است که اگر اطلاعات و مدارکتان کامل باشد و قابلیت صدور آگهی داشته باشد، منجر به آگهی خواهد شد.

هجدهم: تکمیل مدارک

مدارک ثبت شرکت عبارتند از:

  • دو نسخه شرکت‌نامه تکمیل‌شده
  • دو نسخه تقاضانامه تکمیل‌شده
  • دو نسخه اساسنامه تکمیل‌شده
  • اصل مجوز فعاليت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نياز به مجوز داشته باشد
  • تصوير برابر با اصل مدارک احراز هويت کليه شرکا و مديران و هیئت نظارت، در صورت داشتن هيئت نظارت (در مواردي که تعداد شرکا بيش از ۱۲ نفر باشند.)
  • اصل گواهي عدم سوءپيشينه جهت اعضاء هیئت مديره و مديرعامل
  • دو نسخه صورت‌جلسه مجمع عمومی مؤسسین
  • اصل وکالت‌نامه وکيل دادگستری در صورتی که ثبت شرکت توسط وکيل صورت پذيرد
  • ارائه اقرارنامه مدیران و بازرسان
  • در نهایت پست کردن مدارک، یعنی بعد از پر کردن فرم‌های بالا باید کلیه‌ی مدارک لازم را آماده کنید، به امضای همه‌ی شرکا برسانید و برای اداره‌ی ثبت شرکت‌ها در تهران و از طریق پاکت‌های مخصوص ارسال کنید. شما می‌توانید وضعیت پرونده‌ی خود را از طریق کد رهگیری که در ثبت‌نام اینترنتی به شما اختصاص داده شده است از طریق سامانه پیگیری کنید.

بعد از گذشت مدت‌زمان مشخص شده و بررسی مدارک، ۳ حالت پیش می‌آید:

۱-رد شدن پرونده

گاهی مدارک ارسال شده دارای ایراداتی است که قابل برطرف کردن نمی باشد، در این صورت شرکت شما قابلیت ثبت شدن ندارد و در این دسته قرار خواهد گرفت. در چنین شرایطی شما باید دوباره مراحل بالا را تکرار و اقدام به اخذ کد رهگیری جدید کنید.

۲– ناقص بودن پرونده

این حالت زمانی پیش می آید که مدارک شما دارای نقص باشد؛ اما این نقص‌ها قابل برطرف شدن هستند. شما باید طبق ابلاغیه‌ای که برایتان ارسال می‌شود نسبت به رفع نقص مدارک خود اقدام کنید.

۳– صدور آگهی

به شما تبریک میگوییم زیرا در چنین شرایطی یعنی اداره‌ی ثبت شرکت‌ها با درخواست شما موافقت کرده است و شما باید برای صدور آگهی اقدام کنید. البته پیش از آن باید به‌صورت حضوری به اداره‌ی ثبت شرکت مراجعه و پس از امضای دفاتر مدارک خود را دریافت کنید. درنهایت باید به سایت روزنامه رسمی شرکت مراجعه کنید و پس از پرداخت هزینه‌های لازم، آگهی تأسیس خود را در روزنامه رسمی کل کشور درج کنید. بعد از چاپ روزنامه رسمی باید دفاتر پلمپ تجاری یعنی دفتر کل و روزنامه‌ی شرکت را دریافت کنید. تا چند ماه بعد از تاریخ ثبت شرکت نیز فرصت دارید تا نسبت به تشکیل پرونده‌ی مالیاتی اقدام و کد اقتصادی دریافت کنید.

نکاتی که هر استارتاپی باید بداند

مزایای ثبت شرکت استار آپ

فعالیت رسمی و قانونی

یکی از مزایای استارت‌آپ این است که با ثبت آن به ‌عنوان شرکت در اداره ثبت شرکت‌ها، تمام فعالیت‌های تجاری استارت‌آپ به‌صورت رسمی و قانونی انجام می‌شود. در این صورت، در نظر معامله‌کنندگان اعتبار بیشتری خواهد داشت. همچنین تمام فعالیت‌های استارت‌آپ تحت کنترل و نظارت قانون قرار می‌گیرد. بنابراین افراد حقیقی و حقوقی تمایل بیشتری برای همکاری با استارت‌آپ‌های ثبت شده خواهند داشت.

اطمینان و اعتماد بیشتر افراد و شرکت‌ها جهت سرمایه‌گذاری

رشد و توسعه هر استارت‌آپ، وابسته به سرمایه است. وقتی برای بهره‌مندی از امتیازات، اعتبارات و تسهیلات سایر سازمان‌ها یا افراد اقدام می‌کنید، این سازمان‌ها و افراد با مشاهده اسناد یک شرکت ثبت شده، به شما بیشتر اعتماد خواهند کرد. از دیگر مزایای ثبت استارتاپ این است که وقتی استارتاپی به عنوان یک شرکت ثبت شده باشد، سرمایه‌گذاران ساده‌تر رغبت به سرمایه‌گذاری در آن پیدا می‌کنند.

اطمینان و اعتماد بیشتر افراد و شرکت‌ها جهت انجام معاملات تجاری

مشتریان و همکاران تجاری، به‌خصوص افرادی که برای اولین‌بار با آن‌ها وارد یک معامله تجاری می‌شوید، نیاز به اعتمادسازی دارند. اگر استارت‌آپ شما ثبت نشده باشد، در این صورت فعالیت‌های تجاری‌تان از سوی این نوع مشتریان مورد شک و شبهه خواهد بود.

اعتماد بیشتر مشتریان به شرکت‌ها با توجه به اطلاع‌رسانی و پشتوانه بهتر آن‌ها

از دیگر مزایای ثبت شرکت استارت آپ این است که اگر نسبت به ثبت آن اقدام کنید، تمام سوابق و اطلاعات با اهمیت استارت‌آپ شما به‌صورت کامل در روزنامه رسمی کشور ثبت می‌شود. قطعا چنین شفافیتی موجب جلب اعتماد مشتریان و افزایش اعتبار شرکت خواهد شد.

افتتاح حساب بانکی تجاری

برای افتتاح حساب بانکی تجاری مختص به استارت‌آپ خود، باید مدرکی داشته باشید که نشان دهد استارت‌آپ خود را ثبت کرده‌اید. چنین حسابی برای استارت‌آپ، سرمایه ارزشمندی محسوب می‌شود؛ زیرا می‌توانید فعالیت‌های شرکت را از فعالیت‌های فردی صاحبان استارت‌آپ جدا کنید. به‌علاوه وقتی به مشتریان و همکاران تجاری خود، حساب تجاری‌تان را می‌دهید، آن‌ها نگاه حرفه‌ای‌تری به شما خواهند داشت.

امکان فعالیت تجاری با دولت

وقتی یک استارت‌آپ بخواهد محصولات و خدمات خود را به یک شرکت یا ارگان دولتی ارائه کند یا با این شرکت‌ها وارد معامله شود، لازم است که حتما ثبت شده باشد.

تقسیم مسئولیت بین چند نفر که به‌عنوان شریک فعالیت می‌کنند

یکی دیگر از مزایای ثبت شرکت استارت‌ آپ این است که همه مسئولیت‌ها به عهده یک نفر نخواهد بود، که این موضوع به نفع تک‌تک شرکا و اشخاص طرف معامله با شرکت است. هم‌چنین موجب اطمینان بیشتر اشخاص و شرکت‌ها نسبت به شرکت ثبت شده خواهد شد.

امکان شرکت در مناقصات سایر شرکت‌ها و ارگان‌ها

همه ساله مناقصه‌ها و مزایده‌های بزرگ و مهم بسیاری به‌ صورت دولتی و خصوصی برگزار می‌شود. در آن سازمان‌های عمومی و شرکت‌های بزرگ، خرید و ارائه کالا یا خدمت مورد نیاز خود را به رقابت و مسابقه می‌گذارند. از این راه سود و درآمد سرشاری برای طرفین این معامله به دست می‌آید. تقریبا شرکت کردن در اکثر مناقصه‌ها و مزایده‌های مهم، تنها به‌صورت شخص حقوقی (شرکت یا موسسه ثبت شده) امکان‌پذیر است. بنابراین یکی دیگر از مزایای ثبت شرکت استارتاپ، امکان حضور در مناقصه‌ها و مزایده‌ها و برخورداری از مزایای این‌گونه از معامله‌هاست.

 

 شرایط ثبت شرکت استارت آپ:

در ذیل به شرایط و مدارک مورد نیاز برای ثبت این نوع شرکت ها می پردازیم.
شرایط لازم جهت ثبت شرکت سهامی خاص عبارت است از:
-حداقل 3 نفر عضو+ 2 نفر بازرس
-حداقل  35 درصد سرمایه نقداَ پرداخت شود.
-حداقل سرمایه 1000000ریال

  • مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت  سهامی خاص :

-کپی مدارک شناسایی کلیه اعضا (کارت ملی و شناسنامه)
-امضای اقرارنامه
-اصل گواهی عدم سوپیشینه
-اخذ مجوز در صورت مجوزی بودن موضوع
-(تنظیم وکالتنامه بنام وکیل،چنانچه امور توسط وکیل انجام می شود)

  • شرایط ثبت شرکت بامسئولیت محدود عبارتند از:

-وجود حداقل 2 نفر عضو
-حداقل سرمایه 10.0000 ریال
-تعهد با پرداخت کل سرمایه

  • مدارک ثبت شرکت با مسئولیت محدود:

-کپی مدارک شناسایی(کپی شناسنامه و کارت ملی)
-اصل گواهی عدم سوء پیشینه
-امضای اقرارنامه
-مجوز در صورت مجوزی بودن موضوع

 

مطالبی که شاید برای شما مفید باشد:

رایجترین اشتباهات استارتاپ ها

برای مدیریت بهتر کسب و کار خود چه باید بکنیم؟

فضاهای کار اشتراکی در مشهد و ایران

نکاتی که هر استارتاپی باید بداند


گردآورندگان: مونا فدایی، تکتم زحمتکش مرجانه

 

منابع:

https://kiasabt.com/kiasabt/

https://www.danasabt.com/fa/article/show/articleid/166

https://sabtyar.com/mag

https://companyregister.ir

عضویت در خبرنامه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *